WIŚNIE i CZEREŚNIE – Jak wydrylować je BEZ drylownicy?

Właśnie zaczyna się najwyższy sezon na wiśnie i czereśnie.

Lato to czas na owoce. Najpierw cieszymy się truskawkami, następnie są to wiśnie i czereśnie – i jedne i drugie są bogactwem witamin i minerałów.

Wiśnie cenimy za ich słodko – kwaśny, charakterystyczny smak. Dodatkowo te owoce są znakomitym źródłem potasu, witaminy C i błonnika. Wiśnie także bardzo korzystnie wpływają na nasze serce – zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, a garbniki z ogonków wiśni (w postaci wywaru) zapobiegają powstawaniu zatorów w żyłach.

Z kolei czereśnie zawierają witaminy, potas, jod, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Wartość kaloryczna wiśni to 50 kcal na 100 gram, a czereśni 63 kcal.

Czytaj także: Takich TRUSKAWEK pod żadnym pozorem nie jedz! Mogą być przyczyną poważnych chorób.

 

Z wiśni i czereśni chętnie przygotowujemy przetwory lub dodajemy je do ciast i wtedy owoce trzeba wydrylować. Jak to zrobić bez drylownicy? Pestki owoców musimy usunąć ręcznie i można do tego wykorzystać następujące przedmioty:

  • nóż  – z lekko zaokrąglonym ale wydłużonym końcem
  • obieraczka do warzyw (taka ze szpiczastym końcem)
  • łyżeczka – pestki wyciągamy wąskim końcem
  • wsuwka do włosów (lekko rozsunięta), spinacz biurowy

Komentarze

Komentarze