Takich TRUSKAWEK pod żadnym pozorem nie jedz! Mogą być przyczyną poważnych chorób

Któż z nas nie lubi truskawek? Mają wyśmienity, słodki i soczysty smak. Możemy przyrządzić z nich ulubiony kompot, desery czy ciasta. Większość z nas woli je jednak spożywać od razu po umyciu. Ponieważ sezon truskawkowy trwa w najlepsze, powinniśmy pamiętać o jednej ważnej zasadzie.

Truskawki mimo, że wyjątkowo dobre w smaku, szybko ulegają zepsuciu. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy wówczas spożywać spleśniałych owoców, ponieważ może skończyć się to tragicznie dla naszego organizmu. Odkrojenie niewielkiej części zepsutego owocu czy warzywa, usunięcie pleśni z przetworu nie wystarczy!

Pleśnie mogą być przyczyną reakcji alergicznych i problemów oddechowych. Produkują też szkodliwe mykotoksyny, które stanowią duże zagrożenie dla naszego zdrowia. Zwykle nie dotyczy to produktów, które są specjalnie tworzone z pleśnią – jak np. serów pleśniowych, niektórych win, czy wędlin. Do ich produkcji wykorzystywane są specjalne grzyby, ale należy je bezwzględnie wyrzucić (w całości lub części), gdy tylko zauważymy, że zostały zakażone niepowołanym rodzajem – przekonują nas przedstawiciele Pro Natural.

Zdjęcie: Pixabay

Źródło: Pro natural

Zobacz też: CZY POŁKNIĘTA GUMA DO ŻUCIA MOŻE CI ZASZKODZIĆ? Znamy odpowiedź na to pytanie

Komentarze

Komentarze