Site icon Dziecko i Figura

Wybierasz się na ZAKUPY? Katarzyna BOSACKA radzi: Jak NIE marnować PIECZYWA?

marnować

youtube

Odkąd Polacy stali się bogatsi, „nauczyli” się też jak marnować jedzenie.

Wyrzucamy różne produkty: zwiędłe warzywa, przeterminowany nabiał czy stare pieczywo. Ale jak go nie marnować, podpowiada Katarzyna Bosacka w najnowszym odcinku EkoBosacka.

Na początek wcale nie będzie o tym, co zrobić z czerstwym chlebem czy bułką. Dlatego, że cała sprawa zaczyna się od zakupów! Otóż jeśli kupimy pieczywo w supermarkecie, które jest pieczone z mrożonek na miejscu, to jest ono słabej jakości. Co prawda pięknie pachnie, ale na drugi dzień jest twarde bądź się kruszy. I takie, bez żalu wyrzucamy, bądź dajemy ptakom. Zatem pierwszym krokiem są zakupy w dobrej piekarni. Pieczywo powinno być prawdziwe – wypiekane na bieżąco na dobrej mące, i zakwasie bądź drożdżach.

 

Jeśli jednak kupiliśmy – dobre czy złe – pieczywo i mamy je w domu, to co z nim zrobić? Jest wiele pomysłów i to bardzo prostych. Z czerstwego pieczywa możemy przygotować zupełnie nowe dania a także uruchomić swoją kreatywność i wymyślić coś zupełnie innego.

Sama Katarzyna Bosacka przedstawiła kilka propozycji, które można wykonać w wersji podstawowej, lub zmodyfikować na swój użytek i stworzyć nowe warianty.

Czytaj także: Katarzyna BOSACKA kupiła SYNOWI „cukierki” na URODZINY! Nie zgadniesz, jakiej FIRMY były te słodkości!

 

Co zatem zrobić z czerstwych bułek lub chleba?

 

Więcej na nagraniu poniżej.

 

 

fot. you tube

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version