Zupa krem z marchwi i pomarańczy to idealny pomysł na niskokaloryczny obiad! Sok z pomarańczy dodany do zupy sprawi, że danie będzie nieco słodsze i bardziej orzeźwiające. To również wspaniała propozycja dla osób, które chciałyby urozmaicić swoją dotychczasową dietę.
Produkty potrzebne do przygotowania zupy:
2 cebule
6 dużych marchewek
3 ząbki czosnku
2 pietruszki
3 ziemniaki1 duża pomarańcza
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka kurkumy
2 cm kawałek imbiru
Sól i pieprz
2 łyżki śmietany 12%Pestki dyni
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek należy obrać, a następnie drobno posiekać. Marchew i pietruszki umyć, pokroić w plastry. Obrane ziemniaki pokroić na drobną kosteczkę, to samo zrobić z imbirem.
W dużym garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulkę oraz czosnek. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszki oraz ziemniaki. Dosyp kurkumę, cynamon, wrzuć imbir. Smaż krótką chwilę, a następnie wlej do warzyw ok. 1,2 litra wody i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut – aż wszystkie warzywa zmiękną. Zblenduj całość tak, aby powstała gładka masa. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy oraz odrobinę cynamonu. Dodaj przyprawy. Upraż pestki dyni. Odrobiną śmietany oraz pestkami dyni ozdób potrawę. Smacznego!
Zobacz też: IDEALNA zupa krem NA JESIEŃ. SCHUDNIESZ szybciej NIŻ MYŚLISZ
Źródło: Youtube
Źródło zdjęcia: Youtube
Komentarze
Komentarze