Nie mogłeś powstrzymać się od rozwinięcia wiedzy na temat informacji zawartej powyżej? Sprawa jest jasna, jesteś uzależniony od słodkiego narkotyku, jakim jest czekolada. Statystyki biją na alarm – niedługo może jej zabraknąć.
A to z powodu ograniczonych zasobów kakaowca. Rokuje się, że w 2050 r. roślina niezbędna do produkcji czekolady może wyginąć na dobre. Obecnie, potężne złoża zaopatrujące globalną wioskę w kakao pochodzą z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Naukowcy donoszą, że tamtejszym plantacjom grozi susza spowodowana zmianami klimatu. Dodatkowo negatywne skutki powoduje nieodpowiednie gospodarowanie gruntem, oraz choroby wirusowe i grzybicze.
Czy nie można już nic zrobić?
Rośliny kakaowca mogą przetrwać jedynie w odpowiednim klimacie.
Drzewom najbardziej sprzyja temperatura około 20 stopni,
przy spełnieniu określonych warunków, takich jak odpowiednie nawadnianie, a zatem duże ilości deszczu.
Zakupy świąteczne obfite w czekoladowe upominki już zrobione, a do miłośników czekolady dociera taka wiadomość. Co robić? A może z produktami kakao pochodnymi oszczędniej? Badacze przewidują, że wcześniej czy później i tak świat zostanie pozbawiony drogocennego surowca. Wygląda na to, że potrzebne są środki, które nie tyle spowolnią proces, ile odwrócą.
Naukowcy z University of California, UC Berkley, jednają siły z wytwórnią batonów Mars, aby uratować plony, zanim będzie za późno. Głównym celem działań nie jest jednak praca nad wytworzeniem drzew kakaowych, które będą w stanie przetrwać w temperaturze znacznie wyższej niż 20 stopni. Zakłada się, że możliwe jest uodpornienie roślin na choroby wirusowe i grzybicze. A to może spowodować pozytywne zmiany i ku temu dążą eksperci.
A tak naprawdę…
To prawda, że ponad połowa światowej podaży czekolady pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany. Jednak nie można pominąć faktu, że kakao jest również uprawiane na Karaibach, w Indiach i Australii. Więc nie, nie zamierzamy tak szybko pożegnać się z naszymi ulubionymi smakołykami. Fakty nie kłamią wzrost temperatury nie pomaga w produkcji kakao, aczkolwiek według naukowców zagrożenie może okazać się znacznie mniejsze, niż donoszą media.
Komentarze
Komentarze