Za 30 lat może zabraknąć czekolady
Nie mogłeś powstrzymać się od rozwinięcia wiedzy na temat informacji zawartej powyżej? Sprawa jest jasna, jesteś uzależniony od słodkiego narkotyku, jakim jest czekolada. Statystyki biją na alarm – niedługo może jej zabraknąć.
A to z powodu ograniczonych zasobów kakaowca. Rokuje się, że w 2050 r. roślina niezbędna do produkcji czekolady może wyginąć na dobre. Obecnie, potężne złoża zaopatrujące globalną wioskę w kakao pochodzą z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Naukowcy donoszą, że tamtejszym plantacjom grozi susza spowodowana zmianami klimatu. Dodatkowo negatywne skutki powoduje nieodpowiednie gospodarowanie gruntem, oraz choroby wirusowe i grzybicze.
Czy nie można już nic zrobić?
Rośliny kakaowca mogą przetrwać jedynie w odpowiednim klimacie.
Drzewom najbardziej sprzyja temperatura około 20 stopni,
przy spełnieniu określonych warunków, takich jak odpowiednie nawadnianie, a zatem duże ilości deszczu.
Zakupy świąteczne obfite w czekoladowe upominki już zrobione, a do miłośników czekolady dociera taka wiadomość. Co robić? A może z produktami kakao pochodnymi oszczędniej? Badacze przewidują, że wcześniej czy później i tak świat zostanie pozbawiony drogocennego surowca. Wygląda na to, że potrzebne są środki, które nie tyle spowolnią proces, ile odwrócą.
Naukowcy z University of California, UC Berkley, jednają siły z wytwórnią batonów Mars, aby uratować plony, zanim będzie za późno. Głównym celem działań nie jest jednak praca nad wytworzeniem drzew kakaowych, które będą w stanie przetrwać w temperaturze znacznie wyższej niż 20 stopni. Zakłada się, że możliwe jest uodpornienie roślin na choroby wirusowe i grzybicze. A to może spowodować pozytywne zmiany i ku temu dążą eksperci.
A tak naprawdę…
To prawda, że ponad połowa światowej podaży czekolady pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany. Jednak nie można pominąć faktu, że kakao jest również uprawiane na Karaibach, w Indiach i Australii. Więc nie, nie zamierzamy tak szybko pożegnać się z naszymi ulubionymi smakołykami. Fakty nie kłamią wzrost temperatury nie pomaga w produkcji kakao, aczkolwiek według naukowców zagrożenie może okazać się znacznie mniejsze, niż donoszą media.