5 najczęstszych błędów popełnianych podczas parzenia herbaty

Zawsze przechowuj herbatę w szczelnym pojemniku, najlepiej w saszetce umieszczonej w metalowym koszyczku. Dlaczego?

Odpowiednie parzenie to podstawa

Możesz kupić najdroższą herbatę świata, ale jeśli będziesz ją parzyć w niewłaściwy sposób, wszystko pójdzie na marne. Oto 5 typowych błędów, które ludzie zwykle popełniają podczas parzenia herbaty.

Jak zaparzyć idealną filiżankę herbaty?

Przechowywanie

Zawsze przechowuj herbatę w szczelnym pojemniku, najlepiej w saszetce umieszczonej w metalowym koszyczku. Nie wysypuj liści herbaty bezpośrednio do szklanego słoika lub metalowego pudełka i trzymaj je z dala od ciepła i bezpośredniego światła słonecznego. Nie przechowuj też herbaty w tej samej szafce, co przyprawy, ponieważ wchłonie ona najsilniejszy zapach, a kiedy zaparzysz ją następnym razem, będzie miała właśnie ten smak.

Woda

Woda to eliksir życia i podstawa twojej herbaty. Zawsze używaj świeżej wody do przygotowania herbaty, nie używaj wody, która była już raz zagotowana. Jeśli mieszkasz w mieście, w którym woda pitna jest mocno chlorowana, do przygotowania herbaty użyj wody butelkowanej.

Czytaj też: Herbata – kiedy i dlaczego może być niebezpieczna?

Gotowanie wody

Gotowanie wody to najważniejsza część procesu parzenia herbaty, dlatego pamiętaj o podgrzaniu wody do odpowiedniej temperatury, co zapewni wydobycie naturalnych aromatów z liści herbaty. Jeśli używasz kuchenki gazowej do robienia herbaty, użyj czajnika ze stali nierdzewnej. Nie używaj aluminiowego czajnika do podgrzewania wody, ponieważ reaguje on z wodą. Jeśli masz czajnik elektryczny, użyj go do zagotowania wody. Nie pozwól wodzie pozostawać bez nadzoru, ponieważ istnieje duża szansa, że ​​się przegotuje. Kiedy tak się dzieje, tlen w wodzie znika.

Unikaj gotowania liści herbaty

Jeśli robisz herbatę na kuchence gazowej, doprowadź wodę do temperatury bliskiej wrzenia i wyłącz ją, a następnie dodaj liście herbaty i przykryj całość pokrywką. Pozwól herbacie zaparzyć się do pożądanej mocy, a następnie możesz ją pić.

Dodawanie mleka i cukru

Niektórzy sugerują dodanie zimnego mleka przed wlaniem herbaty do filiżanki. Inni uważają, że do czarnej herbaty można dodać tylko odrobinę mleka. Pamiętaj, że herbata bez mleka i cukru jest zdrowsza – nie tylko zaoszczędzisz kalorie, ale również poczujesz prawdziwy smak herbaty.

Źródło: Food.ndtv.com

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze