Co się dzieje w TWOIM CIELE po zjedzeniu BIG MACA? Będziesz ZDRUZGOTANY
Powszechnie wiadomo, że żywność typu fast food nie jest zdrowa. Mimo to wiele osób sięga po nią od czasu do czasu albo często. Co się dzieje w naszym organizmie, gdy zjadamy fast fooda?
Jednym z najpopularniejszych produktów w ofercie sieci restauracji McDonalds jest Big Mac. Dostarcza on 540 kcal i 25 g tłuszczu. Jest źródłem dużych ilości soli. Zawiera jej 940 mg, więc tyle, ile można zjeść w ciągu całego dnia!
Amerykańscy naukowcy postanowili sprawdzić nie tylko, co znajduje się w popularnej kanapce, ale i co dzieje się w kolejnych minutach po jej zjedzeniu (aż do upływu 1 godziny).
10 minut
W tym czasie od zjedzenia Big Maca w naszym organizmie rośnie poziom cukru. To wynik ogromnej liczby przyswojonych kalorii. Uaktywnia się dopamina, która zapewnia uczucie przyjemności. To ona powoduje, że mamy ochotę zjeść więcej.
20 minut
Apetyt na kolejną kanapkę rośnie. Winne temu są: syrop fruktozowy i soda. Mają one działanie uzależniające. Te składniki przyczyniają się też do rozwoju takich chorób jak otyłość i cukrzyca.
30 minut
Sól obecna w Big Macu powoduje odwodnienie organizmu. Objawia się tym, że czujemy głód. Następuje skok ciśnienia krwi, serce pracuje szybciej. Stąd jedzenie fast foodów w dużych ilościach to prosta droga do nadciśnienia.
Co się dzieje później? Najbardziej szokujące jest to, co wydarzy się w 60. minucie od zjedzenia Big Maca…