Jedzenie tych owoców UŁATWIA PORÓD!
Daktyle są owocami palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. Czy wiedzieliście, że spożywanie ich może przynieść ogromne korzyści zdrowotne?
Instytut Medycyny zaleca spożycie 25-38 gramów błonnika pokarmowego dziennie. W daktylach znajdziemy mnóstwo błonnika, warto więc włączyć je do swojej codziennej diety. Przeprowadzone badania udowodniły, że spożywanie daktyli pozytywnie wpływa na stan zdrowia oczu. Owoce te zapobiegają tzw. kurzej ślepocie (ślepocie zmierzchowej).
Jedzenie daktyli może ułatwić poród?
Uczeni z nstytut Journal of Midwifery & Reproductive Health udowodnili, że jedzenie daktyli ułatwia kobietom poród. Spożywanie ich w ostatnim trymestrze nie niesie za sobą żadnych negatywnych konsekwencji dla matki czy dziecka.
Jedzenie daktyli uwrażliwia macicę na działanie oksytocyny – inaczej hormonu miłości. To właśnie ona wywołuje skurcze, które powodują rozwarcie szyjki macicy.
Daktyle – jakie witaminy w nich znajdziemy?
W daktylach znaleźć można niezbędne minerały, takie jak wapń, żelazo, fosfor, sód, potas, magnez, siarka i cynk. Oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych zawierają także ważne witaminy, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A i witamina K.
Spośród wielu odmian daktyli ta właśnie MEDJOOL stanowi największe źródło naturalnej energii i 15 minerałów. Samego potasu ma o 50% więcej niż banany.
Jeśli czujesz się ospały, sięgnij po kilka sztuk daktyli. Dzięki nim szybko podniesiesz poziom energii o poczujesz się znacznie lepiej.
Daktyle, a choroba Alzheimera
Okazuje się, że spożywanie daktyli może zapobiegać powstawaniu choroby Alzheimera. Wszystko za sprawą zawartych w daktylach przeciwutleniaczy (antocyjanów, kwasu ferulowego, kwasu kawowego). Chronią również przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.
Źródło: Poradnik Zdrowie
Zobacz też: Masz WYSOKI POZIOM CHOLESTEROLU? Poznaj dobroczynne właściwości TEGO SKŁADNIKA
Źródło zdjęcia: Pixabay