Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?
    • Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem
    • Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?
    • Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców
    • Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem
    • Lil Masti zakłada fundację „Dzieci są z nami”.
    • TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia
    • Czy sikanie do morza jest bezpieczne? Prawda od popularnego naukowca
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»Czy cukier tylko tuczy? Niestety, mamy złe wieści – cukier prowadzi do czegoś ZNACZNIE GORSZEGO!
    Główna

    Czy cukier tylko tuczy? Niestety, mamy złe wieści – cukier prowadzi do czegoś ZNACZNIE GORSZEGO!

    A.B.A.B.2019-10-19 08:302 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    cukier
    Pixabay
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Nam cukier smakuje, ale co na to nasze organizmy? Według najnowszych badań, substancja ta prowadzi nie tylko do wzrostu wagi, lecz także do depresji, stanów lękowych i nadmiernego stresu.

    Dieta bogata we fruktozę w okresie dorastania powoduje w późniejszym czasie zwiększenie dolegliwości ze strony depresji i stanów lękowych. Zmienia również odpowiedź mózgu na wystąpienie stresu. Fruktoza jest cukrem naturalnie występującym w owocach i warzywach. Obecnie jednak stosuje się ją w przemyśle spożywczym, dodając niemalże do wszystkiego – od ciastek, przez lody, aż po napoje.

    Naukowcy powiązali fruktozę z nowoczesnymi, powszechnymi zaburzeniami zdrowia, jak np.: nowotwory, choroby serca, uszkodzenie nerek, nadciśnienie, cukrzyca typu drugiego oraz demencja. Po ostatnich badaniach stwierdzili także, że pobudza niektóre szlaki w mózgu, które wpływają na zmianę zachowań. Ma to szczególne znaczenie w przypadku nastolatków, ponieważ to w tym okresie rozwijają się modele reagowania na stres. Jeśli organizm stanie się na niego zbyt wrażliwy, to w życiu dorosłym człowiek będzie bardziej podatny na jego negatywne działanie.

    cukier
    Pixabay

    Efektami długotrwałego narażenia na stres mogą być: zwiększone ciśnienie krwi, osłabienie układu odpornościowego, podwyższone ryzyko zawału serca i udaru mózgu oraz bezpłodność i przyspieszenie procesów starzenia.

    Podczas badania Constance Harrell z Emory University w Atlancie i jej zespół naukowy obserwowali szczury dorosłe i dorastające. Wśród obu grup były osobniki na diecie standardowej i wysokofruktozowej. Po 10 tygodniach wprowadzono je w stan stresu, zmuszając do pływania lub do pokonywania labiryntu na wysokości. Dorastające szczury będące na diecie obfitującej we fruktozę inaczej odpowiadały na stres już na poziomie hormonalnym – produkowały więcej kortyzolu. Występowały u nich objawy depresji i stanów lękowych. Okazało się więc, że pod wpływem diety zmieniły się genetyczne ścieżki odpowiedzi w mózgu.

    Grupa badawcza utrzymuje, że jedzenie pokarmów bogatych we fruktozę przez cały okres dorastania może zaostrzyć objawy z zakresu depresji i stanów lękowych. Rzutuje to więc na reakcje całego organizmu, zarówno od strony fizycznej, jak i psychicznej.

    Czytaj też: CUKIER uzależnia SILNIEJ niż HEROINA. Sprawdź, czym się objawia GŁÓD CUKROWY

    Źródło: Dailymail.co.uk

    Zdjęcie: Pixabay

    cukier fruktoza szkodliwość cukru zagrożenia wynikające z cukru
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46

    Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem

    2025-07-19 15:16

    TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia

    2025-07-16 18:47

    Magia karmienia piersią — co naprawdę dzieje się w mózgu mamy i dziecka?

    2025-07-15 19:29
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DIETA

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    Grzyby to smaczny dodatek do potraw, ale podawanie ich dzieciom wymaga ostrożności. Pieczarki można wprowadzać już około 10. miesiąca życia, natomiast leśne grzyby są bezpieczne dopiero po 12. roku życia. Sprawdź, jak i kiedy podawać grzyby najmłodszym, by uniknąć problemów trawiennych.

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.