Owoc z raju. Dlaczego warto jeść grapefruity?
Owoc z raju – taką potoczną nazwę nosi grapefruit. Soczysty i pachnący ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, dzięki licznym wartościom odżywczym.
Korzyści zdrowotne grapefruitów
Grapefruit ma niewiele kalorii (średnio 42/100 gram) i jest bogaty w nierozpuszczalną pektynę, która działa przeczyszczająco i ochronnie na błonę śluzową okrężnicy. Skraca bowiem czas jej ekspozycji na substancje toksyczne oraz rakotwórcze.
Badania dowiodły, że pektyna obniża poziom cholesterolu we krwi przez zmniejszenie ponownej jego absorpcji w jelicie grubym. Grapefruit zawiera mnóstwo witaminy A (aż 1150IU/ 100g), flawonoidów i przeciwutleniaczy (np. naringeninę i naringinę).
Jest także źródłem likopenu, beta-karotenu, ksantyny i luteiny. Związki te mają działanie antyoksydacyjne i chronią wzrok. Całkowita moc utleniająca tego cytrusa w skali ORAC, wynosi 1548 μmol TE/ 100 gram. Witamina A reguluje także stan błon śluzowych i skóry.
Czytaj też: Pożegnaj się Z NADWAGĄ! OTO 5 produktów, od których CHUDNIEMY!
Ten gorzkawy cytrus jest bogaty w witaminę C – naturalny antyoksydant i zaspokaja 52% jej dziennego zapotrzebowania. Wspiera układ odpornościowy i przyczynia się do unieszkodliwiania wolnych rodników. Utrzymuje w dobrym stanie tkankę łączną i przyspiesza gojenie ran. Ułatwia również wchłanianie żelaza w jelitach.
Dodatkowo, grapefruit charakteryzuje się umiarkowanym poziomem witamin z grupy B (foliany, ryboflawina, pirydoksyna, tiamina) oraz niektórych minerałów (żelazo, wapń, miedź, fosfor).
Naturalny elektrolit potasu (135mg/ 100g) jest ważnym elementem płynów komórkowych i ustrojowych. Reguluje tętno i ciśnienie krwi oraz przeciwdziała hipernatremii (zbyt wysokiemu poziomowi sodu).
Czerwone grapefruity są szczególnie bogate w najpotężniejszy z flawonoidów – likopen. Według najnowszych badań, przeciwutleniacz ten chroni skórę przed promieniami UV oraz przed nowotworem prostaty.
Źródło: Nutrition-and-you.com
Zdjęcia: Pixabay