Świąteczny przepis na torcik zimowy

W okresie Świąt Bożego Narodzenia prześcigamy się w serwowaniu coraz to wspanialszych przepisów na ciasta, ciasteczka i inne  smakołyki, którymi będziemy się delektować wspólnie siedząc przy świątecznym stole. Stąd też, proponujemy przysmak, który w grudniową noc rozgrzeje każdego zmarzlucha, a jego aromatyczne nuty przekonają go do polubienia zimy!

Tort zimowy 

porcje: 12

czas przygotowania: około 1,5 godziny 

Składniki na biszkopt:

  •  5 dużych jaj,
  • ¾ szklanki drobnego cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  •  ¾ szklanki mąki pszennej tortowej,

Składniki na krem jasny:

  • opakowanie serka mascarpone,
  • opakowanie 36% śmietany,
  • 4 banany,

Składniki na krem ciemny:

  • opakowanie śmietany 36 %
  • opakowanie serka mascarpone,
  • tabliczka mlecznej czekolady,

Dekoracja:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • cukrowe owoce i figurki
  • czerwony barwnik spożywczy

Przyrządzenie tortu:

  •  5 białek, cukier oraz 2 łyżki wody, ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Następnie powoli dodajemy po 1 z żółtku i miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy, po czym dodajemy przesianą mąkę i  delikatnie mieszamy, lekko podbierając. Dalej, formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. W temperaturze 180°C pieczemy około 30 mim, po czym  kroimy na 2 blaty.
  • Widelcem rozgniatamy4 banany. Następnie ubijamy śmietanę i  dodajemy serek. Banany i całość miksujemy. Wszystko wykładamy na jeden blat.
  • Śmietanę ubijamy i  dodajemy znów serek. W garnku rozpuszczamy czekoladę, przestudzamy i całość miksujemy z masą śmietanową. Następnie całość wykładamy na drugi blat i przykrywamy.
  • Kolejno, białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na końcu dekorujemy tort białą czekoladą, lukrem oraz cukrowymi owocami i figurkami.

Życzymy zatem pysznej, świąteczne uczty!

Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/makusialifestyle/

Komentarze

Komentarze