Herbata – kiedy i dlaczego może być niebezpieczna?
Herbata ma wiele zalet, ale czy picie tego napoju może stanowić niebezpieczeństwo dla niektórych osób?
Najbezpieczniejsza odmiana herbaty
Zdaniem ekspertów herbata oolong jest najbezpieczniejszym rodzajem herbaty. Nie powoduje alergii, poprawia metabolizm i wspomaga odchudzanie. Jednak osoby cierpiące na wrzody, zapalenie żołądka i problemy z nerkami powinny powstrzymać się od picia tego napoju.
Co z herbatą pu-erh?
Herbata pu-erh to wyjątkowy rodzaj herbaty, ponieważ nie zwiększa ona kwasowości żołądka. Dozwolone jest picie jej nawet przy wrzodach i zapaleniu żołądka. Pu-erh pomaga radzić sobie ze zgagą, zatruciami, a także zapaleniem okrężnicy i dwunastnicy. Daje ludziom z niskim ciśnieniem krwi wigor i siłę fizyczną.
Czytaj też: Dlaczego warto pić miętową herbatę? Oto jej wspaniałe korzyści zdrowotne!
Kiedy nie wolno pić pu-erh?
Herbaty tej nie należy pić w wysokich temperaturach, będąc w ciąży, a także przy jaskrze, nadciśnieniu tętniczym, kamicy moczowej, miażdżycy tętnic oraz chorobach układu krążenia i nerek. Ze względu na jej działanie tonizujące niepożądane jest picie pu-erh tuż przed snem. Nie jest ona również zalecana dla dzieci poniżej trzeciego roku życia.
Herbata czerwona
Herbata czerwona (hibiskus) również jest bogata w składniki odżywcze. Przy regularnym i prawidłowym spożyciu napój ten poprawia zdrowie i metabolizm. Czerwona herbata jest jednak przeciwwskazana w przypadku wrzodów żołądka, miażdżycy i bezsenności.
Eksperci przypominają, aby ściśle przestrzegać reżimu temperaturowego, w przeciwnym razie napój ten może zaszkodzić naszemu ciału. Bardzo gorąca czerwona herbata narusza integralność błony śluzowej, zimna herbata prowadzi do zastoju śluzu w przewodzie pokarmowym, a zbyt mocny hibiskus wywołuje migreny i zwiększa drażliwość.
Źródło: Healthline
Zdjęcie: Pixabay