Niezwykła substancja odkryta w czarnym pieprzu! Ma zdolność do…
Eksperci z Wydziału Fizyki Indyjskiego Instytutu Technologii odkryli w czarnym pieprzu substancję, która może hamować aktywność COVID-19. Naukowcy opublikowali swoje odkrycia w czasopiśmie „Taylor & Francis Online”.
Zbadali interakcję przypraw z koronawirusem
Naukowcy zbadali interakcję 30 przypraw z koronawirusem i za pomocą modelowania komputerowego odkryli, że wszystkie w mniejszym lub większym stopniu wiążą się z SARS-CoV-2, ale substancja zwana piperyną jest w tym przypadku najbardziej aktywna. Występuje ona w czarnym pieprzu i nadaje mu ostrość i specyficzny aromat.
Potrzeba dalszych badań
Jak sugerują naukowcy, hipoteza ta może działać nie tylko w modelu komputerowym, ale także w rzeczywistości. Jednak muszą to potwierdzić prawdziwe eksperymenty. Jednocześnie eksperci zwrócili uwagę na zdolność pieprzu do zwiększania odporności. Przyprawa ta jest jednak szkodliwa dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, nadciśnieniem i alergiami, a także nie jest zalecana dla dzieci poniżej piątego roku życia.
Czytaj też: Odkryto NOWE objawy zakażenia koronawirusem! To się dzieje z nogami!
Nowe objawy koronawirusa
Wcześniej brytyjscy naukowcy wymienili nowe objawy zakażenia koronawirusem. Są to: bóle mięśni, zmęczenie i pęcherze na nogach. Eksperci podkreślają, że nasilenie tych objawów zależy od wieku.
Statystyki dla COVID-19
Jak dotąd na całym świecie koronawirusem zaraziło się już ponad 37,5 miliona osób, z czego ponad milion poniosło śmierć. 26 milionów pokonało chorobę, a reszta wciąż walczy z wirusem.
Źródło: „Taylor & Francis Online”
Zdjęcie: Pixabay