Słodkie i zdrowe? Niemożliwe? A jednak! Sprawdź!
Każdy doskonale wie, że cukier nie jest zdrowy i uzależnia, a co najważniejsze utrudnia walkę o szczupłą sylwetkę. Mimo tej wiedzy trudno jednak z niego zrezygnować, gdyż nastrój po skosztowaniu batonika czy czekolady znacznie się poprawia.
Istnieje jednak możliwość, aby znacząco ograniczyć spożywanie cukru. Jak to zrobić?
Otóż można sięgnąć po owoce, które są dużo bardziej zdrowe i mają mniej kalorii. Te, podobnie, jak produkty na bazie czekolady znacznie poprawiają samopoczucie. Ponadto zjadając jabłko, banan czy kiwi na pewien czas zaspakajamy głód. Dla porównania warto wspomnieć, że jabłko ważące 180 g ma 19 g cukru, a batonik ważący 250 g ma cukru ok 50 g. Ponadto cukier z batona w odróżnieniu do cukru z owoców nie dostarcza nam żadnych składników odżywczych.
Zatem, należy spróbować zamiast po słodką pralinkę sięgnąć po mandarynkę czy gruszkę. Nie będzie to początkowo łatwe, ale w końcu organizm przyzwyczai się do tej zmiany.
Warto jednak zwrócić uwagę na to, iż owoce też należy jeść z umiarem, bowiem ich nadmierna ilość może również mieć wpływ na zwiększenie masy ciała. Trzeba pamiętać, że dietetycy zalecają by do naszego dziennego pożywienia warzywa i owoce stanowiły następujące proporcje: ¾ warzyw, ¼ owoców. Najlepiej gdyby sięgać po owoce i warzywa świeże. W ostateczności można te