Zobacz jakie zalety kryje siemieniu lnianym!
Starając się zdrowo odżywiać, coraz więcej osób stawia na produkty super foods. Wybieramy egzotyczne składniki, często zapominając o naszych polskich, super produktach. Jednym z nich jest siemię lniane.
Siemię lniane jest dość popularne i na pewno każdy o nim słyszał. Jednak niewielki procent ludzi, stosuje je w codziennej diecie. Spowodowane jest to niewiedzą o tym, jakie korzyści płyną ze spożywania tego produktu, oraz z braku informacji, jak można je wykorzystać w kuchni.
Czym jest siemię?
Siemię lniane, to po prostu malutkie, brązowe nasiona lnu. Powszechnie jest uważane, za produkt zielarski. Siemię można nie tylko spożywać, ale także wykorzystać je jako środek kosmetyczny. Produkt ten, możemy nabyć w formie ziarenek, oleju bądź w zmielonej postaci.
Dlaczego warto?
Ziarenka lnu posiadają wiele cennych składników. Przed wszystkim są bogate w błonnik – rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Dodatkowo, jest źródłem kwasów omega- 3, oraz kwasu alfa- linolenowego. Spożywając len, dostarczymy organizmowi wysoką jakość białka, a także fosforum magnezu, wapnia, żelaza, manganu i cynku.
Właściwości lecznicze
Siemię lniane, jest używane w medycynie naturalnej do leczenia chorób układu pokarmowego: nieżyt żołądka dwunastnicy, zaparcia, zespół jelita drażliwego, oraz w chorobie wrzodowej. Dzięki swoim właściwościom łagodzącym, polecane jest także do walki ze schorzeniami układu oddechowego. Ponad to, wykazuje właściwości grzybobójcze. Można je także stosować w formie okładów na czyraki, rany, oparzenia, odleżyny.
Właściwości kosmetyczne
Ekstrakt z nasion lnu jest często wykorzystywany w kosmetyce. Ma on działanie nawilżające, łagodzące i kojące. Tworzy płaszcz ochronny na skórze, który chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Często występuje także w kremach przeciwzmarszczkowych. Len jest wykorzystywany w kremach, balsamach, szamponach, odżywkach, peelingach – właściwie, można spotkać ten składnik w każdym rodzaju kosmetyków do pielęgnacji.
Jak wykorzystać je w kuchni
Siemię lniane można spożywać na różne sposoby. Może być dodawane do zup i sosów jako zagęstnik. Dla wegan, może służyć jako zamiennik jajka. Warto traktować je jako dodatek do smoothie, owsianki czy jogurtów. Dobrym i zaskakującym sposobem, jest także użycie siemienia, jako panierki.