Pasztety bez mięsa? Zobacz jak zrobić.

Zapiekane pasztety to potrawy kojarzone najczęściej z mięsem: hodowlanego królika czy polnego zająca. Są jednak pasztety, które można wykonać całkowicie bez dodatku mięsa. Dzięki warzywom czy strączkom potrafią i one dostarczyć nie tylko białka, ale też zbliżonych walorów smakowych i co najważniejsze witamin. Taki pasztet doskonale komponuje się z kanapkami.

Pierwszy nasz typ to pasztet z cukinii i fasoli. Aby przygotować taki pasztet potrzebujemy: dużą cukinię, puszkę białej fasoli, pół szklanki kaszy jaglanej, 2 duże pomidory świeże i 5  pomidorów suszonych, 2 ząbki czosnku, jajko, pół szklanki mielonych płatków owsianych, przyprawy do smaku (sól, pieprz, kolendra, kumin) i 3 łyżki oleju. Kaszę należy ugotować do miękkości, fasolę odsączyć i wypłukać. Cukinię zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, cukinię i czosnek. Przełożyć do miski, dodać pomidory, kaszę, fasolę, jajko, płatki, przyprawy, oliwę. Zblendować i piec 40 minut w 180  °C. Wystudzić.

Jeden z naszych równie ulubionych pasztetów to pieczarkowy. Potrzebne będzie do niego: 0,3 szklanki zielonej soczewicy, 250 g pieczarek, mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki ostrej papryki, olej, przyprawy. Soczewicę należy ugotować wg tego co napisano opakowaniu. Pieczarki z cebula i czosnkiem należy podsmażyć na oleju. Następnie wszystko wymieszać i zblendować. Przełożyć do foremki i upiec.

My jesteśmy mimo wszystko zwolennikami pasztetów bez mięsa. Oprócz walorów smakowych są one również bombą witaminową. Warto też zaznaczyć, iż taką potrawę możemy jednocześnie podać weganom, jak i mięsożercom. Będzie to idealna przystawka na spotkanie w rodzinnym gronie lub w gronie znajomych. Życzymy smacznego. Dajcie znać jak wam poszło i czy wam smakowało!

Źródło: czasopismo Zdrowie

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze