Nie masz czasu na długie stanie przy garach? Ta potrawa jednogarnkowa zajmie Ci chwilę

Niejedna z nas po powrocie z pracy marzy o tym, aby ktoś podał obiad do stołu. Marzy, żeby nie stać długo gotując dla całej rodziny. A w rzeczywistości zrobienie potrawy zajmuje blisko dwie godziny dziennie. Przynajmniej raz na jakiś czas każda kobieta narzeka na ten codzienny obowiązek, który na nich spoczywa.

Dziś mamy dla was prawdziwy hit. Szybki obiad jednogarnkowy, który każda kobieta będzie potrafiła zrobić w swoim domu. Nie usłyszy również od dzieci, że to niedobre czy nudne.

Do takiego dania będziesz potrzebowała: 500 dag mielonej wołowiny, puszkę fasoli czerwonej, puszkę kukurydzy, przecier pomidorowy w kartoniku, jedną pietruszkę, jedną marchewkę, 4 ziemniaki (pokrojone w kostkę), 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, do smaku: sól, kurkuma, przyprawę do dań chińskich, pieprz, kolendrę.  Wykonanie jest banalnie proste. Najpierw należy podsmażyć wołowinę z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia dorzucić startą marchew oraz pietruszkę. Następnie wszystko przerzucić do dużego garczka, dolać 5 szklanek wody oraz wszystkie inne składniki w dowolnej kolejności. Pamiętając jednak o przecedzeniu fasoli oraz kukurydzy. Dodając przecier pomidorowy należy cały czas próbować danie, aby nie wyszła zupa pomidorowa. Następnie, po dodaniu wszystkich składników należy gotować na małym ogniu ok. 50 minut od czasu do czasu mieszając.

Zupa ta jest niezwykle pożywna i bogata w witaminy. Ma również posmak dania chińskiego, a to za sprawą mieszanki ziół typowych dla tych dań. Nam smakuje bardzo, mamy nadzieję, że wam również będzie. To danie nie tylko zaoszczędzi czas, ale też będzie doskonale pasowało jako potrawa dla rodziny czy znajomych.  Można ją z całą pewnością podawać z grzankami lub z ptysiowymi kuleczkami.

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze