Karmienie piersią. 10 rzeczy, o których musisz wiedzieć.
Karmienie piersią jest najbardziej naturalnym, a co za tym idzie, najlepszym sposobem żywienia niemowląt. Podczas karmienia piersią zaspokajamy głód niemowlęcia, jak również budujemy wyjątkową więź z dzieckiem. Przedstawiamy 10 ważnym faktów na temat laktacji oraz korzyści z niej wynikających
Karmienie piersią jest bardzo ważne dla dziecka, jednak często przysparza mamie wiele problemów. Należy pamiętać, że karmienie piersią musi się nauczyć zarówno mama, jak i dziecko.
Oto, co powinnaś wiedzieć na temat laktacji:
Laktacja ma swój początek już w trakcie ciąży.
Za powstanie pęcherzyków mlecznych w piersiach odpowiadają hormony- progesteron i estrogen. Piersi są zdolne do wytwarzania mleka już 12 tygodni przed porodem. Po porodzie, bezpośredni kontakt z dzieckiem i próby przystawiania go do piersi indukują odruch neurohormonalny, w wyniku którego laktacja rusza pełną parą.
WHO zaleca karmienie wyłącznie piersią przez pierwsze pół roku życia dziecka
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie wyłącznie piersią do ukończenia przez dziecko 6 miesięcy. Tymczasem, zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez Instytut Matki i Dziecka, tylko 54% mam karmi swoje dziecko piersią do ukończenia 6 miesiąca życia. Natomiast wyłącznym karmieniem piersią do 6 miesiąca życia dziecka może się pochwalić zaledwie 6 % mam.
Karmienia piersią trzeba się nauczyć
Przypadki, w których zaleca się odstawienie dziecka od piersi, lub gdy karmienie piersią jest niemożliwe, są na prawdę sporadyczne. Jednak karmienia piersią trzeba się nauczyć. Zazwyczaj to brak wsparcia w karmieniu piersią jest przyczyną zaprzestania lub nie podjęcia karmienia naturalnego.
Skład mleka jest dostosowany do etapu życia dziecka
Mleko zawsze jest dostosowane do aktualnych potrzeb rozwijającego się niemowlęcia. Stąd skład mleka zmienia się na przestrzeni czasu. W pierwszych dobach po porodzie mleko ma postać siary, bogatej w białko i przeciwciała. Potem w piersiach pojawia się tzw. mleko przejściowe, a po około 2 tygodniach od pojawia się mleko dojrzałe, którego skład zmienia się w zależności od fazy karmienia, czy też pory dnia.
Karmienie piersią przynosi korzyści mamie i dziecku
Karmienie piersią zwiększa dziecku odporność i chroni je przed wieloma chorobami. Z kolei mama dzięki karmieniu piersią szybciej wraca do wagi sprzed ciąży, a jej macica szybciej się obkurcza. Karmienie piersią zmniejsza także ryzyko pojawienia się depresji poporodowej.
Mama karmiąca piersią musi więcej jeść
Zapotrzebowanie energetyczne mamy karmiącej piersią wzrasta o około 500 kcal na dobę. Należy o tym pamiętać komponując swój jadłospis.
Rozmiar piersi nie ma znaczenia
Rozmiar piersi nie ma nic wspólnego z wydajnością w produkcji mleka. Piersi produkują tyle pokarmu, ile potrzebuje niemowlę. Za pobudzanie laktacji odpowiada zarówno częstotliwość, jak i technika przystawiania dziecka do piersi.
Cesarskie cięcie nie wyklucza karmienia piersią
Cesarskie cięcie nie jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią. Początki mogą być utrudnione, jednak pielęgniarka może pomóc przystawić dziecko do piersi. W takiej sytuacji polecana jest pozycja spod pachy, która jest wygodna dla leżącej i obolałej mamy.
Dieta karmiącej mamy ma duże znaczenie dla dziecka
Zarówno w ciąży, jak i podczas karmienia piersią, dieta mamy ma wpływ na dziecko. Pierwsze 1000 dni życia dziecka kształtuje jego nawyki żywieniowe w przyszłości. Z tego względu należy zadbać o zdrową i zróżnicowaną dietę.
Dieta eliminacyjna jest wykluczona
Zarówno diety eliminacyjne, jak i odchudzające wpływają na skład i jakość mleka. Ponadto, mogą wpłynąć na zmniejszenie ilości mleka z powodu niedoborów w organizmie mamy. Dlatego z wszelkimi dietami, o ile nie zalecił ich lekarz, należy się wstrzymać do zakończenia karmienia piersią.
ZOBACZ TEŻ: Lekarz ROZCIĄŁ DZIECKU GŁÓWKĘ podczas cesarskiego cięcia!
Źródło: www.parenting.pl