Czy cukier tylko tuczy? Niestety, mamy złe wieści – cukier prowadzi do czegoś ZNACZNIE GORSZEGO!
Nam cukier smakuje, ale co na to nasze organizmy? Według najnowszych badań, substancja ta prowadzi nie tylko do wzrostu wagi, lecz także do depresji, stanów lękowych i nadmiernego stresu.
Dieta bogata we fruktozę w okresie dorastania powoduje w późniejszym czasie zwiększenie dolegliwości ze strony depresji i stanów lękowych. Zmienia również odpowiedź mózgu na wystąpienie stresu. Fruktoza jest cukrem naturalnie występującym w owocach i warzywach. Obecnie jednak stosuje się ją w przemyśle spożywczym, dodając niemalże do wszystkiego – od ciastek, przez lody, aż po napoje.
Naukowcy powiązali fruktozę z nowoczesnymi, powszechnymi zaburzeniami zdrowia, jak np.: nowotwory, choroby serca, uszkodzenie nerek, nadciśnienie, cukrzyca typu drugiego oraz demencja. Po ostatnich badaniach stwierdzili także, że pobudza niektóre szlaki w mózgu, które wpływają na zmianę zachowań. Ma to szczególne znaczenie w przypadku nastolatków, ponieważ to w tym okresie rozwijają się modele reagowania na stres. Jeśli organizm stanie się na niego zbyt wrażliwy, to w życiu dorosłym człowiek będzie bardziej podatny na jego negatywne działanie.
Efektami długotrwałego narażenia na stres mogą być: zwiększone ciśnienie krwi, osłabienie układu odpornościowego, podwyższone ryzyko zawału serca i udaru mózgu oraz bezpłodność i przyspieszenie procesów starzenia.
Podczas badania Constance Harrell z Emory University w Atlancie i jej zespół naukowy obserwowali szczury dorosłe i dorastające. Wśród obu grup były osobniki na diecie standardowej i wysokofruktozowej. Po 10 tygodniach wprowadzono je w stan stresu, zmuszając do pływania lub do pokonywania labiryntu na wysokości. Dorastające szczury będące na diecie obfitującej we fruktozę inaczej odpowiadały na stres już na poziomie hormonalnym – produkowały więcej kortyzolu. Występowały u nich objawy depresji i stanów lękowych. Okazało się więc, że pod wpływem diety zmieniły się genetyczne ścieżki odpowiedzi w mózgu.
Grupa badawcza utrzymuje, że jedzenie pokarmów bogatych we fruktozę przez cały okres dorastania może zaostrzyć objawy z zakresu depresji i stanów lękowych. Rzutuje to więc na reakcje całego organizmu, zarówno od strony fizycznej, jak i psychicznej.
Czytaj też: CUKIER uzależnia SILNIEJ niż HEROINA. Sprawdź, czym się objawia GŁÓD CUKROWY
Źródło: Dailymail.co.uk
Zdjęcie: Pixabay