Dieta antyrakowa? To jedzenie, które MOŻE UCHRONIĆ CIĘ PRZED GROŹNYM NOWOTWOREM
Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm! W 2018 roku około 9 milionów osób na świecie zmarło z powodu raka. Specjaliście robią co mogą, jednak leczenie choroby nowotworowej jest żmudne i nie zawsze skuteczne. Czy jest jakikolwiek sposób zapobiegania choroby nowotworowej?
Wielu z nas zdaje sobie sprawę, że pierwszym krokiem do sukcesu jest odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia. Oto produkty, które zawierają składniki zmniejszające ryzyko rozwoju raka.
Czosnek
Jak dowiedli naukowcy, żadne inne warzywo nie ma tak silnych właściwości antyrakowych. Znajdujące się w czosnku związki chemiczne są w stanie pohamować rozwój niektórych nowotworów związanych z układem pokarmowym człowieka. Najsilniej przeciwdziała chorobie nowotworowej jelit.
„Choć wiele jeszcze pozostaje do wyjaśnienia, większość z nas nie ma wątpliwości, że czosnek wzmacnia układ odpornościowy człowieka(…)Ma to podstawowe znaczenie w walce z nowotworami. Im silniejszy jest organizm, tym skuteczniej może likwidować komórki rakowe. Niektórzy uważają nawet, że czosnek powinien być stosowany nie tylko profilaktycznie, ale wręcz jako lek – informuje naukowiec Rex Munday.
Pomidory
Pomidorowy likopen, który jest jasnoczerwonym barwnikiem karotenowym i fitochemicznym znajdującym się w pomidorach, może zapobiegać powstawaniu i rozwojowi raka płuc. W jednym z badań stworzonych na potrzeby National Library of Medicine National Institutes of Health stwierdzono, że likopen hamuje wzrost kilku hodowanych komórek raka płuc. Jeśli nie przepadasz za pomidorami zdecyduj się na inne owoce i warzywa zawierające likopen, np. czerwoną marchew, arbuzy, papaje.