Lekkostrawne placuszki dla dziecka w 5 minut. Wystarczy tylko JEDNO WARZYWO
Od najmłodszych lat powinniśmy zadbać, aby maluch poznawał smaki jak największej ilości warzy i owoców, które pokocha jeść.
Uważa się, że przewód pokarmowy jednorocznego dziecka jest na tyle dojrzały, że można wprowadzać do diety potrawy, które jedzą dorośli, pod warunkiem, że dorośli jedzą zdrowo i lekkostrawnie– radzi specjalista pediatrii i neonatolog Danuta Chrzanowska.
Szybki i prosty sposób na placuszki z cukinii.
Składniki: 1 cukinia, 2 jajka, dowolna ilość szczypiorku, mała cebulka, natka pietruszki lub koperek, mąka pszenna. W wersji dla dorosłych-dodatkowo czosnek, pieprz, sól.
Cukinię dokładnie myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na około 15 min na sito, aby odsączyć nadmiar soku ręką. Wsypujemy posiekaną wcześniej zieleninę oraz jajka i wszystko mieszamy. Potem dodajemy mąkę pszenną, ale tylko tyle żeby dało smażyć się placki. Im lepiej odciśnięta będzie cukinia tym mniej mąki. Smażymy z obu stron.
ZOBACZ TEŻ:Używasz smartfonu podczas JAZDY NA ROWERZE ? W tych sytuacjach rowerzysta dostanie mandat
Ponadto do jadłospisu ponad rocznego malucha możesz włączyć takie dania jak:
placuszki: z jabłkami, dyniowe, marchwiowe, z kaszy manny, z sera Ricotta, z bananami
krupnik z kaszą pęczak
zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami
pierogi pszenno- razowe z soczewicą
filet z dowolnej ryby z kaszą kuskus i warzywami
pastę jajeczną
Żródło:lovi, sosrodzice.pl/ pixabay