Masz w lodówce jaja TEJ FIRMY? Uważaj, możesz zarazić się GROŹNĄ BAKTERIĄ!
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego właśnie pojawiło się ostrzeżenie dotyczące produktu Świeże jaja “Jaja Wojciechowicz” klasa świeżości A, kategoria wagowa: M-średnie. Jeżeli masz jajka tego producenta w lodówce, pod żadnym pozorem ich nie spożywaj!
Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Świeże jaja “Jaja Wojciechowicz” klasa świeżości A, kategoria wagowa:
M-średnie (63g>masa>53 g)
Najlepiej spożyć przed: 12.05.2019
Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303
Numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE
Producent – JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – przekonują nas specjaliści z Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Bardzo ważne, aby zastosować się do poleceń Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W przeciwnym razie możecie zarazić się groźną bakterią Salmonelli, skutkiem czego mogą być następujące objawy:
-napadowe bóle brzucha przypominające kolkę,
-gorączka, z reguły poniżej 38°C,
-nudności i wymioty,
-ból głowy,
-biegunka.
Dbajcie o swoje zdrowie!!!
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia: Główny Inspektorat Sanitarny
Zobacz też: GIS ostrzega: ŚMIERTELNA bakteria w POPULARNYM PRODUKCIE spożywczym!