Nie wyrzucaj SKÓRKI z CYTRYNY! Czy wiedziałeś na co możesz ją zastosować?
Nie ma wątpliwości, że cytryny zawierają duże pokłady witaminy C oraz pektynów. Dlatego są tak zdrowe dla naszego organizmu.
Ponadto owoce te są źródłem: hesperydyny, kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego, felandrenu. Dlatego też cytryny wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają pracę wątroby, a na nawet wykazują działanie antynowotworowe.
Jak się jednak okazuje to skórka z cytryny ma prawie 10 krotnie większą dawkę kwasu askorbinowego niż miąższ owoców. Tak więc w 100 gramach owocu skórka z cytryny może zawierać aż 130 gram tego kwasu.
ZOBACZ TEŻ:Batrachofobia, czyli irracjonalny strach.Sprawdź, jak POKONAĆ LĘK przed…
Do czego można wykorzystać skórkę z cytryny?
-na stawy. Skórkę z cytryny można stosować w leczeniu stanów zapalnych stawów. Następuje to za sprawą występującego w skórce kolagenu oraz dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym.
-na kurzajki (pomocniczo). Najpierw moczymy skórkę w occie jabłkowym przez całą noc, następnie nanosimy ją na miejsca zmienione chorobowo.
-na cerę. Sok z cytryny działa wybielająco na cerę, idealnie sprawdzi się przy tłustej skórze z wypryskami.
Źródło:dziendobrytvn/pixabay