Niezwykłe odkrycie dotyczące czerwonego wina i koronawirusa!
Naukowcy z Uniwersytetu Laval w Kanadzie odkryli w winie przeciwutleniacz, który może zmniejszyć nasilenie zespołu ostrej niewydolności oddechowej (ARDS), który często towarzyszy chorobie wywołanej przez koronawirusa.
Czym jest ARDS?
ARDS to niewydolność oddechowa spowodowana rozległym zapaleniem płuc. Powoduje zadyszkę, przyspieszony oddech i niebieskawy kolor skóry. Jednak, jak odkryli kanadyjscy naukowcy, wysoka zawartość specjalnego enzymu ACE2 w organizmie może zmniejszyć nasilenie tego zespołu. Jego stężenie w organizmie zwiększa przeciwutleniacz resweratrol, który znajduje się w czerwonym i białym winie.
Jak wyjaśnił czołowy badacz z laboratorium biologii molekularnej Uniwersytetu Moskiewskiego. M.V. Lomonosov Roman Zinovkin, wzrost stężenia ACE2 z jednej strony może zwiększać ryzyko przedostania się koronawirusa do komórki. Z drugiej strony, gdy enzym nie działa, prowadzi to do wzrostu ilości peptydu AngII, co pogarsza odpowiedź zapalną, na przykład obkurcza naczynia krwionośne.
Czytaj też: 9-latka z koronawirusem skarżyła się na zmęczenie. Zmarła we śnie…
„Dlatego moim zdaniem brak ACE2 i nadmiar AngII mają negatywny wpływ na przebieg COVID-19” – podsumował specjalista.
Niezwykłe działanie resweratrolu
Dodatkowo resweratrol może hamować komórki układu odpornościowego, a jeśli weźmiemy pod uwagę, że zespół ostrej niewydolności oddechowej jest spowodowany nadmierną aktywnością układu odpornościowego, to możliwe, że resweratrol ma pozytywny wpływ właśnie w trakcie rozwoju tego powikłania.
Resweratrol znajduje się w czerwonym i białym winie, orzeszkach ziemnych, pistacjach, kakao, malinach, skórkach jagód, żurawinie i winogronach.
Źródło: ABC Health
Zdjęcie: Pixabay