Przysmak z food trucków, który przyrządzisz w 30 minut!

Tym, którym zdarza się odwiedzić foodtrucki nie trzeba ich dwa razy przedstawiać, bo doskonale znają hiszpański przysmak, jakim jest churros. Z kolei niewtajemniczonych wprowadzimy w tajniki pysznego specjału, a na dodatek podpowiemy jak przyrządzić go we własnej kuchni!

Churros to hiszpański smakołyk, coraz bardziej popularny w USA, Francji, Portugalii, Australii i wielu innych krajach. Churros  mają kształt 10 – 12 cm paseczków i przeważnie serwowane są na śniadanie. Jednak to nie koniec. Otóż towarzystwa dotrzymuje im przeważnie  gęsty, czekoladowy sos lub inna masa. Z kolei Sam przepis bazuje na cieście parzonym, które zwykle smaży się na dość głębokim tłuszczu, po to aby nadać charakterystycznej dla churros chrupkości. Czas przygotowania ucieszy zapewne wszystkich niecierpliwych łasuchów, bo na ich przygotowanie potrzebujemy tylko 3o minut.

https://www.instagram.com/sarah.carina/

Jak przyrządzić domowe churrros?

Składniki:

  • 240 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g masła
  • 3 jajka, średniej wielkości
  • olej do smażenia
  • drobny cukier do oprószenia

Przygotowanie

Najpierw należy zagotować  wodę, masło, cukier, sól,  najlepiej w średniej wielkości garnku. Kiedy masło i cukier się już rozpuści wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Po zdjęciu z palnika należy ucierać drewnianą łyżką, do momentu  aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Odstawić ciasto  do ostudzenia. Następnie do ostudzonej już mieszanki wbijamy pojedynczo wszystkie  jajka, energicznie miksując całość po każdym kolejnym dodaniu.

Gdy  ciasto  jest już gładkie i gęste przekładamy go do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm. W drugim garnku pozostaje nam rozgrzanie oleju do temperatury 175 ºC,  w którym będziemy smażyć nasz przysmak. Następnie na olej wyciskamy churrosy  i odcinamy nożem  poszczególne kawałki, długości około 12 cm. Smażymy po 2 minuty z każdej strony aż uzyskamy złocisto – brązowy odcień

Na końcu pozostaje nam odsączyć z nadmiaru tłuszczu i osuszyć na bibułce nasze churros. Tak przygotowane smakołyki podajemy z sosem czekoladowym, masą kajmakową lub po prostu posypane cukrem pudrem. Smacznego!

https://www.instagram.com/dulcineanyc/

Zdjęcie główne; https://www.instagram.com/_caroline_h/

Komentarze

Komentarze