RUJNUJE pracę tarczycy! Po zjedzeniu HORMONY ZACZYNAJĄ WARIOWAĆ
Produkty zawierające gluten
Naukowcy z Wielkiej Brytanii dowiedli w 2007 roku, że dieta bogata w gluten ma wpływ na tarczycę. Osoby, które chorują na celiakię, są w grupie ryzyka zachorowania na schorzenia tego gruczołu. W związku z tym osoby, które mają stwierdzoną nadczynność lub niedoczynność, powinny wyeliminować z menu produkty bogate w gluten. Unikną wtedy zaburzeń pracy tarczycy.
Surowe warzywa
Choć warzywa to źródło witamin i minerałów, to tarczyca ich nie lubi. Chodzi o te w postaci surowej — brokuły, kapusta i kalafior. Zawierają substancje, które utrudniają wchłanianie jodu. Ponadto obniżają działanie TSH — hormonu, który produkuje przysadka.
Produkty nabiałowe
Mleko, produkty mleczne i pasteryzowane nie sprzyjają prawidłowej pracy tarczycy. Nabiał, tak jak gluten, rujnuje pracę tego narządu i przyczynia się do występowania wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Osoby z problemami ze strony tarczycy powinny więc zrezygnować z mleka, ewentualnie mogą wybrać to pochodzące od kozy.
Zobacz też: UNIKAJ jak ognia, jeśli masz PROBLEMY Z TARCZYCĄ. Twój stan się POGORSZY
Źródło: jestemfit.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com