Świąteczne PIERNICZKI – PYSZNE i PROSTE – jeszcze zdążysz zrobić! Podajemy PRZEPIS!

Pierniczki to ulubione ciasteczka na święta. Przygotowujemy je zarówno do podjadania, jak i do dekoracji choinki.

 

Podajemy prosty i sprawdzony przepis na pierniczki:

2 jajka należy ubić na kogel-mogel z 1/2 szklanki cukru oraz 2 dużymi łyżkami miodu.

Do mąki – ok. 1 i 1/2 szklanki – dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawy (pieprz, cynamon, imbir gałka muszkatołowa).

 

Mąkę z proszkiem i przyprawami dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką, aż osiągnie zwartą konsystencję.

Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z mąką – powinno być jednak dosyć luźne.

Wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka można udekorować przed lub już po pieczeniu.

Pieczemy ok 10 min. w temperaturze 160- 170 stopni. 

pierniczki, pierniki, święta

Smacznego!

 

Komentarze

Komentarze