TE PRODUKTY NAJCZĘŚCIEJ NAS UCZULAJĄ! Zobacz, jakiego jedzenia unikać
Piekące oczy, swędzący nos, uporczywy katar. Alergicy doskonale znają ten nieprzyjemny stan. Dla wszystkich tych, którzy obawiają się alergii stworzyliśmy listę najpopularniejszych alergenów pokarmowych. Zobacz, w jaki sposób można je wyeliminować.
Uczulać może niemal wszystko, ale najczęściej są to:
białko mleka krowiego,
białko jajek – dotyczy głównie dzieci,
owoce i warzywa, np. pomidory, truskawki, kiwi
orzechy,
kakao, czekolada, miód naturalny,
ryby, owoce morza,
owoce cytrusowe
soja,
białko zbóż (gluten)
Naukowcy odkryli sposób na walkę z alergenami! Przed spożyciem niektórych posiłków należy je skrupulatnie wyparzyć. Pomocna może okazać się również bardzo wysoka temperatura.
Pomidory
Zanim sięgniesz po pomidory, najpierw je ugotuj! Okazuje się, że wysoka temperatura zabija większość szkodliwych alergenów zawartych w warzywie
Jabłka
Jabłka są pyszne! Jednak potrafią uczulać. Samo mycie ich nie wystarczy. Zanim skonsumujesz ulubiony owoc, obierz go ze skórki. Naukowcy udowodnili, że najwięcej uczulających białek znajduje się w skórce jabłek.
Jaja
Alergeny zawarte w jajkach giną pod wpływem wysokiej temperatury piekarnika. Bez obaw możesz sięgnąć więc po ciasto 😉
Zobacz też: Szok! Ta znana WITAMINA chroni przed nowotworami i spowalnia procesy starzenia się skóry
Źródło: Poradnik Zdrowie
Źródło zdjęcia: pixabay.com