TE PRODUKTY NAJCZĘŚCIEJ NAS UCZULAJĄ! Zobacz, jakiego jedzenia unikać

Piekące oczy, swędzący nos, uporczywy katar. Alergicy doskonale znają ten nieprzyjemny stan. Dla wszystkich tych, którzy obawiają się alergii stworzyliśmy listę najpopularniejszych alergenów pokarmowych. Zobacz, w jaki sposób można je wyeliminować.

Uczulać może niemal wszystko, ale najczęściej są to:

białko mleka krowiego,

białko jajek – dotyczy głównie dzieci,

owoce i warzywa, np. pomidory, truskawki, kiwi

orzechy,

kakao, czekolada, miód naturalny,

ryby, owoce morza,

owoce cytrusowe

soja,

białko zbóż (gluten)

Naukowcy odkryli sposób na walkę z alergenami! Przed spożyciem niektórych posiłków należy je skrupulatnie wyparzyć. Pomocna może okazać się również bardzo wysoka temperatura.

Pomidory

Zanim sięgniesz po pomidory, najpierw je ugotuj! Okazuje się, że wysoka temperatura zabija większość szkodliwych alergenów zawartych w warzywie

Jabłka

Jabłka są pyszne! Jednak potrafią uczulać. Samo mycie ich nie wystarczy. Zanim skonsumujesz ulubiony owoc, obierz go ze skórki. Naukowcy udowodnili, że najwięcej uczulających białek znajduje się w skórce jabłek.

Jaja

Alergeny zawarte w jajkach giną pod wpływem wysokiej temperatury piekarnika. Bez obaw możesz sięgnąć więc po ciasto 😉

Zobacz też: Szok! Ta znana WITAMINA chroni przed nowotworami i spowalnia procesy starzenia się skóry

Źródło: Poradnik Zdrowie

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Komentarze

Komentarze