Zaskakująca alternatywa dla tradycyjnego śniadania – jajecznica burrito!
CZAS przygotowania: 20min
POZIOM: łatwy
ILOŚĆ: 4 porcje
Składniki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 4 różyczki posiekanych brokułów
- 3 dymki, pokrojone w plasterki, osobno cebulka i szczypiorek
- 1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
- świeżo zmielony pieprz
- 4 duże jaja
- 1/2 puszki odsączonej czarnej fasoli
- 2 pełnoziarniste tortille
- Garść startego sera cheddar
- Liście kolendry
- 1/2 szklanki salsy
Wskazówki
- Rozgrzej olej na średnim ogniu na patelni. Dodaj brokuły, cebulkę i dopraw do smaku 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Podsmażaj, aż brokuły będą kruche, od 4 do 6 minut.
- W międzyczasie ubij jajka z pozostałymi 1/8 łyżeczki soli i pieprzu do smaku. Dorzuć szczypiorek i fasole. Dodaj mieszankę jaj do brokułów. Podsmażaj, mieszając aż do ścięcia jaj, około 4 minut.
- Posyp tortille z serem i kolendrą. Nałóż jajecznicę. Zwiń tortillę w burritos. Przekrój na pół i podawaj z salsą.
Zawiera: 297 kalorii, 14 g tłuszczu (5 g tłuszczów nasyconych), 17 g białka, 26 g węglowodanów, 2 g cukru, 14 g błonnika, 668 mg sodu, 201 mg cholesterolu
DB
Źródło: Dr Oz The Good Life.
Foto: pinterest.com