Znany szef kuchni zdradził sekret idealnych tłuczonych ziemniaków
Jak zrobić idealne tłuczone ziemniaki do obiadu, które zachwycą naszych gości? Słynny australijski szef kuchni Rob Nixon podpowiada!
Jak ugotować pyszne ziemniaki?
Australijski szef kuchni Rob Nixon opisał swój sposób na idealne tłuczone ziemniaki – donosi „Daily Mirror”. Nixon zaczyna od postawienia na ogniu garnka z osoloną wodą. Podczas gdy woda rozgrzewa się, kucharz obiera ziemniaki i odkłada na bok skórki. Nie należy ich wyrzucać, ponieważ będą one potrzebne później. Rob powiedział, że ziemniaki trzeba pokroić na pół i gotować przez 12-15 minut. Po spuszczeniu wody przez durszlak kucharz miażdży ziemniaki za pomocą tłuczka, a następnie dodaje sól, biały pieprz, miękkie masło i dokładnie wszystko miesza.
Czytaj też: Słynny szef kuchni zdradza sekret IDEALNYCH frytek! Przetestujesz?
Nietypowy składnik – mleko i obierki ziemniaczane
Rob Nixon podkreśla, że najważniejszym składnikiem idealnych tłuczonych ziemniaków jest mleko i skórki ziemniaków.
Jak to zrobić?
Kucharz przelewa mleko do rondla, stawia garnek na mocnym ogniu i dodaje obierki ziemniaczane. To w nich, jego zdaniem, tkwi tajemnica doskonałego smaku.
„Podgrzej mleko przez dwie minuty, aby przeszło smakiem obierek” – zaleca szef kuchni.
Następnie mleko należy przecedzić, dodać do tłuczonych ziemniaków i danie jest gotowe do spożycia.
Przetestujecie nietypowy sposób Roba Nixona na przygotowanie gotowanych ziemniaków?
Źródło: Daily Mirror
Zdjęcie: Pixabay