3 najlepsze przepisy na kawę! Który wybierasz?

Filiżanka pysznej i aromatycznej kawy to pierwsza rzecz o jakiej myślą każdego ranka miliony ludzi na całym świecie. Cenimy ją nie tylko za jej smak, ale również za to, że daje nam codzienny zastrzyk energii. Oto 3 najlepsze przepisy na kawę!

Picie kawy to rytuał

Kawa to nie byle jaki napój, ale prawie rytuał, a do przygotowania idealnej filiżanki kawy potrzeba sporych umiejętności, począwszy od pozyskiwania ziaren i ich mielenia, aż po jej zaparzenie.

1. Zimna kawa

Nie wszyscy są miłośnikami klasycznej, gorącej kawy. Niektórzy wolą ją w wersji na zimno. Klasyczna kawa mrożona to schłodzona i niezwykle orzeźwiająca kawa, która posiada prawdziwe bogactwo smaku. Jak ją przygotować? Wystarczy kilka składników i blender do przygotowania tego wspaniałego napoju.

Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu i wlej zimne mleko – do ok. połowy szklanki. Następnie zanurzamy w niej łyżeczkę – wypukłą stroną do góry – i po niej cienkim strumyczkiem wlewamy kawę. Tak przygotowany napój możemy na koniec ozdobić bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

2. Kawa po irlandzku

Składniki (1 porcja):

  • 150 ml mocnej kawy
  • 50 ml irlandzkiej whiskey
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • schłodzona śmietanka 30% lub 36%
  • opcjonalnie kakao

Czytaj też: Kawa z nutką mięty. Jak ją przygotować?

Przygotowanie:

  • Szklankę ocieplić nalewając do niej na chwilę gorącej wody.
  • Do ogrzanej szklanki nalać lekko podgrzaną whiskey.
  • Dodać brązowy cukier i zamieszać, aż się rozpuści.
  • Dodać świeżo parzoną, mocną kawę i ponownie wymieszać.
  • Schłodzoną śmietankę ubić na piankę
  • Kawę należy udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao.

3. Kawa korzenna

Sposób przygotowania:

  • Zaparz kawę, a następnie dodaj do niej cynamon i goździki.
  • Całość podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut (nie gotuj!).
  • Podgrzej mleko i rozpuść w nim czekoladę.
  • Wymieszaj nie doprowadzając do zagotowania.
  • Gorący napar przecedź i przelej do pucharków.
  • Dodaj mleko z czekoladą lub cukier.

Źródło: Coffeedesk.pl, Beszamel.se.pl, Kamis.pl

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze