5 powodów, dla których warto jeść grzyby!
Niegdyś uważane za egzotyczny składnik, dziś są łatwo dostępne i stosowane w większości potraw, takich jak zupy, sałatki czy różne dania. Istnieje wiele rodzajów grzybów, które można spożywać i którymi można się delektować, takie jak pieczarki, shiitake, boczniaki lub prawdziwki.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Większość odmian grzybów ma niską kaloryczność oraz dużo witaminy D i zdrowych przeciwutleniaczy. Uważa się, że w starożytnym Egipcie grzyby były zachowywane dla rodziny królewskiej, a starożytni Rzymianie uważali, że grzyby mogą dać siłę wojownikom.
Badanie przeprowadzone przez Departament Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie w Buffalo pokazało, że regularne spożywanie grzybów może mieć korzystny wpływ na kontrolę wagi i funkcje odpornościowe. Może być również przydatne w regulacji poziomu glukozy.
„Grzyby są doskonałe dla zdrowia, ponieważ mają liczne właściwości lecznicze. W Chinach do wytwarzania leków używa się niektórych odmian grzybów. Ganoderma (lakownica żółtawa) to rodzaj grzyba, który jest znany ze swoich właściwości leczniczych” – twierdzi dietetyk dr Simrana Saini z Delhi.
Oto 5 korzyści zdrowotnych grzybów
1. Pomagają kontrolować poziom cholesterolu
Grzyby są pełne chudego białka i zawierają znikomą ilość tłuszczu. Są doskonałym źródłem chityny i beta-glukanu, które pomagają kontrolować poziom cholesterolu. Wysoka zawartość białka pomaga spalić nadmiar cholesterolu i tłuszczu w organizmie. Pomaga też zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca, udar i miażdżyca.
2. Utrzymują zdrowie kości
Grzyby zawierają dużo wapnia, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym do utrzymania mocnych kości. Regularne spożywanie grzybów może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób kości, w tym osteoporozy, bólu stawów i innych zaburzeń związanych ze zwyrodnieniem kości.
3. Wzmacniają system odpornościowy
Spośród wielu przeciwutleniaczy obecnych w grzybach ergotioneina jest przeciwutleniaczem, który skutecznie chroni organizm przed wszelkimi wolnymi rodnikami. Grzyby zawierają również naturalne właściwości antybiotykowe i przeciwgrzybicze, które pomagają pozbyć się różnych infekcji. Obecność witaminy A, kompleksu witaminy B i witaminy C pomaga we wzmocnieniu układu odpornościowego.
Czytaj też: Grzyby – czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia?
4. Dobre dla diabetyków
Grzyby są doskonałym źródłem chromu, który pomaga w utrzymaniu poziomu cukru we krwi, dodatkowo kontrolując poziom insuliny, a zatem są super pożywieniem dla diabetyków. Są również ubogie w węglowodany i tłuszcze.
5. Pomagają w utracie wagi
Grzyby zawierają dużo błonnika, który pomaga w poprawie trawienia i kontrolowaniu metabolizmu.
Źródło: Food.ndtv.com
Zdjęcie: Pixabay