Grzyby – czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia?

Grzyby – jedni je lubią, inni wręcz przeciwnie – nie są w stanie włożyć ich do ust. Czy jedzenie grzybów jest zdrowe? Czy ktoś powinien się ich wystrzegać i wyeliminować je ze swojego menu?

Kto nie powinien jeść grzybów?

Zdaniem ekspertów, dzikich grzybów nigdy nie powinno się podawać dzieciom poniżej pięciu lub sześciu lat. Dlaczego? Ponieważ przedszkolaki mają bardzo cienkie błony śluzowe, dlatego, jeśli grzyby zawierają toksyny, mogą one szybko przedostać się do krwiobiegu i spowodować nieodwracalne szkody dla zdrowia dziecka. Produkt jest również przeciwwskazany dla osób z nietolerancją trehalozy – specjalnego rodzaju cukru.

Grzyby rosnące wzdłuż dróg

Szczególnym zagrożeniem są grzyby rosnące wzdłuż dróg. Eksperci radzą, aby nigdy nie zbierać grzybów, które rosną w pobliżu autostrad, a także nie kupować tego produktu „z innych rąk”, ponieważ nie wiadomo dokładnie, gdzie zbierano grzyby i jak je przechowywano.

Czytaj też: 10 produktów, które w NATURALNY sposób podnoszą libido!

Upewnij się, że zebrane grzyby są jadalne

Ekspertka podkreśliła, że podczas przygotowywania grzybów należy przede wszystkim upewnić się, że wszystkie zebrane okazy są jadalne. W przypadku nawet najmniejszego podejrzenia taki grzyb należy wyrzucić. Następnie wszystkie pozostałe grzyby należy ugotować i osuszyć.

Jaka jest wartość zdrowotna i odżywcza grzybów?

Niskokaloryczne, wolne od tłuszczu i cholesterolu, grzyby zawierają niewielką ilość błonnika oraz kilkanaście minerałów i witamin, w tym miedź, potas, magnez, cynk oraz szereg witamin z grupy B, takich jak np. kwas foliowy. Grzyby zawierają również bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak selen i glutation lub GSH. Substancje, które są znane z tego, że chronią komórki przed uszkodzeniem i zmniejszają przewlekłe choroby i stany zapalne.

Źródło: Sputnik

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze