6 powodów, dla których warto jeść TATAR!

Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałaś tatara, najwyższa pora to zmienić. Możesz być jednak nieco rozczarowana, gdy zobaczysz na swoim talerzu porcję surowej wołowiny zamiast smażonego, soczystego steku.

Mówiąc najprościej, tatar to surowa lub prawie surowa wołowina podawana z żółtkiem jaja. Tatar może również występować w postaci surowego lub prawie surowego tuńczyka lub łososia.

Dlaczego warto jeść tatar?

Wiele osób ma opory przed zjedzeniem tatara, ponieważ jest to surowe surowe mięso, ale jest to zdecydowanie jedna z potraw, których po prostu trzeba spróbować. 

Czytaj też: Szef kuchni królowej Elżbiety II ujawnił sekret doskonałych kiełbasek!

Oto 6 powodów, dla których warto dać temu daniu szansę!

  1. Pełnia smaku. Nie każdy lubi jeść steki. W rzeczywistości wiele osób uważa, że są one mdłe i nudne. Jeśli chcesz, aby porcja mięsa była pełna smaku, wypróbuj tatar. Z pewnością zrobi na tobie wrażenie – jeśli oczywiście będzie odpowiednio przyprawiony.
  2. Jest bezpieczny. Jednym z najczęstszych powodów, dla których ludzie obawiają się tatara, jest to, że myślą, że jedzenie surowej wołowiny wywoła u nich chorobę. Jeśli jesz świeży tatar ze steków, będzie to tak samo bezpieczne, jak jedzenie czegokolwiek innego z menu.
  3. Jest łatwy do strawienia. Czy wiesz, że w rzeczywistości trudniej jest strawić gotowane mięso niż surowe? Więc, jeśli problemy z trawieniem wydają się dla ciebie problemem, najlepszym rozwiązaniem może być surowy tatar.
  4. Zawiera mnóstwo enzymów. Kiedy mięso jest gotowane, ginie wiele ważnych enzymów, które się w nim znajdują. Dlatego tak wiele osób uwielbia jeść surową wołowinę – ze względu na jej korzyści zdrowotne i wszystkie składniki odżywcze, które pozostają w tym mięsie, gdy jest ono podawane na surowo.
  5. Ma dużo witaminy B. Tatar to także świetna porcja witaminy B. Były nawet badania, które powiązały witaminę B w surowej wołowinie z lepszym zdrowiem reprodukcyjnym.
  6. Doskonałe źródło białka. Żółtko jajka i surowa wołowina w tatara ze steków to świetne opcje dla tych, którzy chcą zbudować mięśnie i wprowadzić więcej białka do swojej diety.

Źródło: Hearthstonelv.com

Zdjęcie: Pixabay

 

Komentarze

Komentarze