Zdrowa alternatywa DLA FRYTEK! Z TYM PRZEPISEM zadbasz o LINIĘ!

Każdy z nas uwielbia frytki. Niestety, są one bardzo tuczące i niezdrowe. Mamy na to sposób. Prezentujemy przepis na ich nieco zdrowszą alternatywę, frytki ze słodkich ziemniaków- batatów! Frytki z batatów są znacznie mniej kaloryczne, a przy tym są przepyszne.

Bataty nie są częstym widokiem na polskich stołach. Okazuje się, że to błąd, ponieważ mają one mnóstwo wspaniałych właściwości. Bataty są wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę, ze względu na posiadanie niskiego indeksu glikemicznego. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów: witaminy A, C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Bataty są bogatym źródłem β-karotenu i polifenoli- naturalnych przeciwutleniaczy.

Sposób przygotowania:

1. Pokrojone we frytki bataty pomieszaj z 1 łyżeczką oliwy z oliwek, szczyptą pieprzu, 1/2 łyżeczki zmielonego kminu, 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu i niewielką odrobiną soli.

2. Całość należy wymieszać.

3. Wlej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź.

4. Ułóż bataty na blaszce do pieczenia.

5. Piecz bataty w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Frytki z batatów możesz podawać je jako osobne danie w formie przekąski. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do codziennych dań mięsnych.

Smacznego!

Zobacz też: Tanie składniki ZNAJDZIESZ W KAŻDYM SKLEPIE. To idealny sposób na płaski brzuch!

Źródło: YouTube

Źródło zdjęcia: pexels.com

Komentarze

Komentarze