Dyniowa ZUPA KREM z mleczkiem KOKOSOWYM! Tak PYSZNEGO dania JESZCZE NIE JADŁEŚ!

Jesienią częściej sięgamy po gęste, kremowe zupy rozgrzewające. Zupa z dyni to bardzo prosta, a jednocześnie niesamowicie smaczna potrawa. Zawarte w jej składzie mleczko kokosowe sprawi, że zupa będzie miała wyjątkowy i oryginalny smak. Zapraszamy do lektury!

Składniki:

800 g dyni (500 g po obraniu)

250 g ziemniaków

2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki

1 łyżeczka przyprawy curry w proszku

1 łyżka świeżego startego imbiru

1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego

1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

Obierz dynię ze skórki, usuń z niej pestki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie miąższu w małe kostki.

Pokrojoną w paseczki cebulę oraz czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj do nich kawałki dyni, ziemniaków.

Dopraw warzywa solą, a następnie smaż je około 5 minut.

Do podsmażonych warzyw dodaj następujące składniki: kurkumę, ostrą paprykę, starty imbir oraz curry.

Następnym krokiem jest dolanie gorącego bulionu do warzyw. Przykryj garnek i ureguluj ogień, tak aby był średni. Gotuj około 15 minut.

Kiedy zupa jest już gotowa, zmiksuj ją w blenderze. Dodaj do niej mleczko kokosowe.

Smacznego!

Zobacz też: Twoi BLISCY wpadną w zachwyt! Przepis na pyszną i sycącą ZUPĘ KREM Z BURAKÓW

Źródło: justataste.com

Źródło zdjęcia: justataste.com

Komentarze

Komentarze