JAK ODMIERZYĆ DŁONIĄ ODPOWIEDNIĄ ILOŚĆ JEDZENIA? Sprawdź, i ciesz się szczupłą sylwetką!
Prezentujemy sprytny sposób na odmierzenie odpowiedniej ilości jedzenia za pomocą własnej dłoni. Wskazówki znajdziecie poniżej.
Warzywa- zaciśnięta pięść
W ciągu dnia należy zjeść około 4 a nawet 5 takich porcji. Komponuj posiłek tak, aby znalazły się w nim różnokolorowe warzywa. Może również przygotować taki, którego jednym ze składników są chociażby same brokuły albo sam kalafior. Taki wariant przygotowanej porcji warzyw, należy liczyć jako 2. Zwykle będzie on zajmował około 1/2 normalnej wielkości talerza lub pojemnika hermetycznego.
Mięso
Porcja mięsa powinna mieścić się na dłoni. Kawałek mięsa powinien mieć grubość około 1 centymetra.
Kasze, ryż, rośliny strączkowe
Ułóż dłoń w łódeczkę. Porcja powinna wynosić tyle, ile zmieści się we wnętrzu tak ułożonej dłoni.
Owoce
Drobne owoce, np. maliny, jagody odmierzaj w ten sam sposób co kasze czy rośliny strączkowe. W przypadku innych owoców odmierzanie powinno wyglądać w następujący sposób – dopasowujemy porcję do wielkości naszej pięści np. 4 śliwki węgierki, 1 jabłko, 2 kiwi.
Tłuszcze
Porcja to łyżka wybranego tłuszczu, np. łyżka oliwy, łyżka oleju.
Źródło: Youtube
Źródło zdjęcia: pixabay