Jedz 5 orzechów włoskich dziennie! Nie uwierzysz co się stanie później
Orzechy włoskie są cennym źródłem składników mineralnych m.in. wapnia, potasu, żelaza, magnezu oraz witamin.
W ich składzie orzechów znajdziemy również błonnik pokarmowy, który usprawnia jelita do pracy, ułatwiając trawienie i przyswajanie wymienionych składników odżywczych.
Zawierają duże ilości kwasu foliowego, kwasy omega-3 i omega-6, dlatego polecane są w szczególności kobietom ciężarnym. Kwas foliowy wpływa pozytywnie na rozwój płodu.
Orzechy włoskie zapobiegają powstawaniu miażdżycy, Alzheimera, a także osteoporozy. Usprawniają pracę układu krwionośnego.
W orzechach znajdziemy mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie „złego” cholesterolu LDL.
Zawierają one dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż każde inne orzechy. Co więcej, działanie antyoksydantów, których są źródłem, jest od 2 do 15 razy silniejsze od działania witaminy E.
Spożywanie ich zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2, kamicy żółciowej, chorób nowotworowych.
Zobacz też: Jak wygląda opieka położnej w czasie ciąży i po porodzie? Dowiedz się więcej na temat spotkań edukacyjnych.