TAŃSZE ale równie ZDROWE alternatywy dla MASŁA! Zobacz CZYM możesz JE ZASTĄPIĆ!
W ostatnim czasie ceny masła znacząco wzrosły. Nie jest to dobra wiadomość dla jego amatorów. Podpowiemy Wam, jak je zastąpić, tak aby nie ucierpiał na tym nasz portfel a przede wszystkim zdrowie. Oto propozycje, by pieczywo smakowało równie dobrze:
- oleje– najzdrowsze zamienniki masła; pieczywo można skropić oliwą z oliwek, która obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa, pomaga przy zaparciach i zawiera witaminy A, E, D i K. Dobrze sprawdzi się też olej lniany, bogactwo witaminy E obniżającej cholesterol oraz kwasów wielonienasyconych, które poprawiają pracę mózgu, regulują gospodarkę hormonalną i wspomagają trawienie. Kanapki możemy smarować także olejem kokosowym tłoczonym na zimno. Zawiera on kwas laurynowy, zwany naturalny antybiotykiem, który działa antybakteryjnie i wirusobójcze.
- pasty warzywne– świetnie sprawdzą się jako zamiennik masła do smarowania pieczywa. Tu najbardziej zalecany jest humus- pasta z ciecierzycy, pasta z awokado, który jest źródłem kwasu foliowego i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, oraz pasta z fasoli, zawierająca potas, wapń, fosfor, żelazo, selen, cynk, kwas foliowy i witaminy z grupy B;
- masło orzechowe– najlepiej naturalne, bez zawartości oleju palowego i tłuszczów trans. Jest ono bardzo wartościowe, zapobiega anemii, wzmacnia kości i dobrze wpływa na układ nerwowy;
- twarożek śniadaniowy- jest niskokaloryczny a do tego zawiera ok. 400 różnych kwasów tłuszczowych i dużo dobrze przyswajalnego białka.
A co z domowymi wypiekami? I tu znajdzie się kilka propozycji:
- oleje: rzepakowy czy z pestek winogron- należy dodać ich tyle samo co masła;
- jogurt naturalny– który sprawi, że ciasto będzie wilgotne;
- puree owocowe lub warzywne – należy go dodać tyle samo co masła; świetnie sprawdzi się puree z bananów, dynii czy… fasoli, która zaskoczy Was smakiem, a i tak nikt nie zgadnie z czego ciasto jest zrobione.
Brak masła może być świetną okazją do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków.
źródło: interia.pl
zdjęcie: pixabay.com
KB