DIETA wpływa na nasz UMYSŁ. Co jeść, aby poprawić NASTRÓJ?
Zdrowe i świadome odżywianie niewątpliwie wpływa na zachowanie dobrego samopoczucia oraz zdrowia. Co więc jeść, aby poprawić swój nastrój?
Według naukowców zdrowe odżywianie poprawia oraz wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ system immunologiczny aktywnie reaguje na różne zagrożenia takie jak np. zła dieta. Może ona doprowadzić do wystąpienia cukrzycy typu II, a nawet Alzheimera.
Zdrowa żywność dostarcza nam cennych mikroelementów, które wspomagają mózg w radzeniu sobie z codziennym stresem. Jakie produkty zatem jeść?
ZOBACZ TEŻ:Anna Mucha CORAZ BARDZIEJ SIĘ CENI! Za ZDJĘCIE z gwiazdą trzeba będzie ZROBIĆ TO!
Oto lista tych najbardziej zdrowych i cennych w wartości odżywcze produktów:
-pestki dyni oraz słonecznika (są bogate w wysokiej jakości magnez, który przeciwdziała depresji i zmęczeniu)
-jagody, borówki (zawierają silne antyoksydanty)
-banany, pomidory (to źródło potasu)
-szpinak (zawiera kwas foliowy)
-mięso z indyka (jest źródłem tryptofanu, który działa uspokajająco, pomaga w przypadku bezsenności i wspomaga produkcję serotoniny)
-pistacje, orzechy (wszelkie ich odmiany)
-owsianka (wspomaga produkcję serotoniny)
-czarna czekolada (wpływa na regulację ciśnienia krwi oraz poprawia nastrój)
-pordukty mleczne bogate w witaminę D.
Włączając te produkty do codziennej diety z pewnością przełoży się to na dobre samopoczucie oraz zwiększenie energii. Umysł, któremu nie dostarczamy śmieciowego jedzenia wykaże się zwiększoną koncentracją oraz mniejszym przeciążeniem.
Źródło:zdrowepasje/pixabay