Nasiona dyni – dlaczego warto je jeść?
Nasiona dyni są dobrym źródłem zdrowych olejów, magnezu i innych składników odżywczych, które poprawiają zdrowie serca, kości i innych części naszego ciała. Są również uważane za doskonałe źródło potasu, magnezu i wapnia.
Nasiona roślin są też dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć do swojej diety nasiona dyni?
Oto 6 korzyści zdrowotnych nasion dyni!
1. Zdrowe kości
Nasiona dyni są dobrym źródłem magnezu, który jest ważny dla tworzenia kości. Wysokie spożycie magnezu wiąże się z większą gęstością kości i wykazano, że zmniejsza ryzyko osteoporozy u kobiet po menopauzie.
2. Cukrzyca
Składniki odżywcze w pestkach dyni mogą nas uchronić przed cukrzycą typu 2 . Reaktywne formy tlenu (ROS) odgrywają rolę w rozwoju cukrzycy, a przeciwutleniacze zawarte w dyni mogą pomóc zmniejszyć to ryzyko.
Badania sugerują, że na każde 100 miligramów (mg) dziennego wzrostu spożycia magnezu, ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 zmniejsza się o około 15 procent. 100-gramowa porcja nasion dyni może zawierać ponad 90 mg magnezu. Niski poziom magnezu może zaburzać wydzielanie insuliny i obniżać wrażliwość na insulinę.
3. Zdrowe serce i wątroba
Nasiona dyni zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, przeciwutleniacze i błonnik. Ta kombinacja niesie korzyści zarówno dla naszego serca, jak i wątroby. Błonnik zawarty w pestkach dyni pomaga obniżyć całkowitą ilość cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Czytaj też: Dlaczego warto jeść dynie?
Dotychczasowe badania sugerują, że kwasy omega-3 mogą:
- zmniejszyć ryzyko zakrzepicy i arytmii, które prowadzą do zawału serca, udaru mózgu i nagłej śmierci sercowej
- obniżają poziom LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów
- zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu na ścianach tętnic
- poprawić funkcję śródbłonka
- obniżyć ciśnienie krwi
Stwierdzono również, że nasiona dyni zawierają sterole. W jednym badaniu naukowcy odkryli, że na każde 100 g jądra nasion dyni przypadało 265 mg całkowitej ilości steroli. Wiadomo, że sterole roślinne i fitosterole pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL.
4. Utrata masy ciała i trawienie
Inne zalety diety bogatej w błonnik obejmują:
- utrzymywanie zdrowej wagi
- poprawę zdrowia układu trawiennego
5. Układ odpornościowy
Olej z pestek dyni ma wysoką zawartość witaminy E i innych przeciwutleniaczy. Witamina E pomaga wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać zdrowe naczynia krwionośne.
6. Zapobieganie bezsenności
Nasiona dyni są bogatym źródłem tryptofanu (aminokwasu). Tryptofan stosuje się w leczeniu przewlekłej bezsenności, ponieważ organizm przekształca go w serotoninę – hormon „dobrego samopoczucia” i melatoninę – „hormon snu”.
Źródło: Medicalnewstoday
Zdjęcie: Pixabay