Dlaczego warto jeść dynie?

Dynia pochodzi z Ameryki Północnej i jest szczególnie popularna w Święto Dziękczynienia i Halloween.

Wiele osób uważa ją jednak za coś więcej niż tylko dekorację  lub nadzienie na ciasto. Dlaczego dynia powinna się znaleźć w naszej diecie zwłaszcza teraz, kiedy jest na nią sezon? Podpowiadamy!

To owoc czy warzywo?

Pod względem botanicznym dynia to owoc, ale zalicza się ją do warzyw. Dynia zalicza się do rodziny dyniowatych (do tej rodziny należą także m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki czy tykwy), a uprawiana jest już od czasów starożytnych.

Właściwości odżywcze dyni

Dynia jest warzywem o dużej zawartości składników odżywczych. Jest bogata w witaminy i minerały i ma mało kalorii. Podobne korzyści wykazują nasiona dyni, jej liście oraz sok.

Korzyści zdrowotne dyni

Dynia ma szereg fantastycznych korzyści zdrowotnych, w tym jest jednym z najbardziej znanych źródeł beta-karotenu. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem. Daje również żywe kolory pomarańczowym warzywom i owocom. Co warto podkreślić, nasz organizm przekształca każdy spożyty beta-karoten w witaminę A. Spożywanie żywności bogatej w beta-karoten może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, zapewnić ochronę przed astmą i chorobami serca oraz opóźnić starzenie się i zwyrodnienie organizmu.

Wiele badań sugeruje, że spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych, takich jak dynia, zmniejsza ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności. Może również pomóc w zapobieganiu cukrzycy i chorób serca, a także promować zdrową cerę i włosy, zwiększoną energię i zdrowy wskaźnik masy ciała (BMI). Dynie są również potężnym źródłem błonnika.

Naukowcy wykazali następujące korzyści zdrowotne dyni:

1. Regulacja ciśnienia krwi

Jedzenie dyni jest dobre dla naszego serca. Zawartość błonnika, potasu i witaminy C w dyni, sprzyja zdrowiu tego narządu. Badania sugerują, że spożywanie wystarczającej ilości potasu może być prawie tak samo ważne, jak zmniejszanie spożycia sodu w leczeniu nadciśnienia lub wysokiego ciśnienia krwi. Zmniejszenie spożycia sodu obejmuje spożywanie posiłków, które zawierają mało soli lub nie zawierają jej wcale. Zwiększenie spożycia potasu wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru, a także chroni nas przed utratą masy mięśniowej i pomaga zachować gęstość mineralną kości.

2. Zmniejszenie ryzyka raka

Badania sugerują, że istnieje pozytywna korelacja między dietą bogatą w beta-karoten a zmniejszonym ryzykiem raka prostaty. Wykazano również, że beta-karoten zahamował rozwój raka jelita grubego w niektórych populacjach Japonii.

„Stwierdziliśmy statystycznie istotny odwrotny związek między wyższymi stężeniami likopenu w osoczu [rodzaj beta-karotenu] a niższym ryzykiem raka prostaty, który był ograniczony do starszych uczestników i osób bez raka prostaty w rodzinie” – mówią autorzy badania.

Dynie zawierają całe bogactwo przeciwutleniaczy. Wykazano, że witamina C, witamina E i beta-karoten, wspierają zdrowie oczu i zapobiegają uszkodzeniom zwyrodnieniowym. Przekrojowe badanie starszych afroamerykańskich kobiet wykazało, że jedzenie 3 lub więcej porcji dyni dziennie, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej. Doprowadziło to również do spowolnienia postępu choroby.

3. Skuteczna w walce z cukrzycą

Dynie mają silny wpływ na wchłanianie glukozy. Może to pomóc w zapobieganiu cukrzycy. Dynia pomaga również kontrolować obecną już cukrzycę. Związki roślinne w nasionach dyni i jej miąższu, są doskonałe do wspomagania wchłaniania glukozy do tkanek i jelit, a także do równoważenia poziomu glukozy w wątrobie.

4. Wysoka zawartość błonnika

Dynie są fantastycznym źródłem błonnika. Jak pokazują badania, ludzie w Stanach Zjednoczonych (USA) nie spożywają wystarczającej ilości błonnika, a średnie dzienne spożycie wynosi zaledwie 15 g. Zalecane dzienne spożycie błonnika wynosi od 25 do 30 g.

Błonnik spowalnia tempo wchłaniania cukru do krwi, a także promuje regularne wypróżnienia i płynne trawienie. Zdrowe spożycie błonnika może również pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

5. Zwiększa odporność

Pulpa dyniowa i nasiona są bogate zarówno w witaminę C, jak i beta-karoten. Zapewniają wzmocnienie układu odpornościowego za pomocą potężnej kombinacji składników odżywczych. Beta-karoten jest przekształcany w witaminę A. To powoduje tworzenie białych krwinek, które zwalczają infekcje.

Wartości odżywcze dyni

Zgodnie z USDA National Nutrient Database, jedna szklanka gotowanej dyni bez soli zawiera:

  • 1,76 g białka
  • 2,7 g błonnika
  • 49 kalorii
  • 0,17 g tłuszczu
  • 0 g cholesterolu
  • 12,01 g węglowodanów

Ta ilość dyni zapewnia również:

  • ponad 200 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy A
  • dziewiętnaście procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C
  • dziesięć procent lub więcej zalecanego dziennego spożycia witaminy E, ryboflawiny, potasu, miedzi i manganu
  • co najmniej 5 procent tiaminy, B-6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, niacyny, żelaza, magnezu i fosforu

Czytaj też: Nie musisz jeść tylko jej miąższu! Nasiona dyni – jakie mają w sobie korzyści?

Źródło: Healthline.com, Medicalnewstoday.com, Goodhousekeeping.com

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze