Makabryczne LODY! Boliwijka robi JE z…

Waniliowe, truskawkowe czy czekoladowe to najpopularniejsze lody w naszym kraju.

Do tego pojawiają się lody o bardziej wyrafinowanych smakach. W co bardziej nowatorskich lodziarniach możemy spróbować smaków takich jak np. rokpol z gruszką, szampańskie, marchewkowe czy inne. Nie spotkamy jednak mrożonego smakołyku w wersji mięsnej czy rybnej. Choć może znaleźli by się chętni i na takie lody, są jednak pewne granice. I te zapewne przekroczyła Boliwijka Maria del Carmen Pilapana.

 

Mały biznes

Jak donoszą agencje, ta mieszkanka Ameryki Południowej codziennie sprzedaje ok 150 sztuk lodów w cenie ok 1 dolara (USD). Jednak smaki jakie oferuje,są dla nas co najmniej zaskakujące!

Cała „firma” kobiety to niewielkie stoisko składające się z dwóch stolików i chłodziarki. Jak sama Pilapaña przyznaje, pomysł był wątpliwy:

 

„Moja rodzina i mój mąż myśleli, że zwariowałem. Nie sądzili, że ktokolwiek polubiłby te lody, ale teraz są naszym głównym produktem”

 

Nowatorski pomysł…

Boliwijka miała trójkę dzieci i była bez pracy. To wtedy poszła na szkolenie dla przedsiębiorców, gdzie zachęcano ich do stworzenia czegoś innowacyjnego. I tak powstał pomysł na lody ze… świnki morskiej! Pilapaña gotuje zwierzę i przygotowuje z niego pasztet. Następnie dodaje mleko lub śmietanę i chłodzi miksturę, aż uzyska  konsystencję lodów. Brzmi makabrycznie? A podobno smak przypomina kurczaka.

Zobacz też: TO było w NAPOJU reklamowanym przez LEWANDOWSKIEGO! (ZDJĘCIA)

 

fot..facebook.com/peter.houston.906

 

Co kraj, to obyczaj

Dla naszej kultury, zjedzenie pupila na deser jest makabrycznym pomysłem. Jednak w krajach Ameryki Południowej, w tym w Kolumbii, Peru i Boliwii te zwierzątka są codziennym pokarmem. W Ekwadorze ludzie zwykle gotują świnki morskie z solą i podają je z ziemniakami i sosem orzechowym.

Przedsiębiorcza kobieta poza lodami o smaki świnki morskiej oferuje także inne zaskakujące propozycje. Są to lody chrząszczowe i grzybowe, w planach są także inne propozycje –  nowe smaki: kraba, kurczaka i wieprzowiny.

 

„Widząc, jak rozwija się moja firma, jestem pewna, że dobrze sobie poradzę” – powiedziała.

 

na podst. cbsnews.com

fot. facebook.com/elcanero.delacuenca

.facebook.com/peter.houston.906

Komentarze

Komentarze