Koniec herbaty z cytryną! Teraz pijemy ją z…
Nic tak nie umila jesiennych wieczorów, jak towarzystwo gorącej herbaty z cytryną. Potrafi ona rozgrzać nawet największego zimnego drania i przy okazji poprawić nieco samopoczucie. Taki napój to już klasyk. Warto jednak czasem wprowadzić nieco odmiany i zamiast tradycyjnej cytryny sięgnąć po inny aromatyczny dodatek. Co powiecie na pigwę?
Pigwę zalicza się do tej samej rodziny, co nasze rodzime jabłka i gruszki. W okresie jesienno – zimowym nie tylko przejmie ona z powodzeniem rolę cytryny i nada niepowtarzalnego smaku, ale również zadba o naszą odporność. Niewątpliwie jest to owoc, który w tym czasie powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Zawiera nie tylko ogromne pokłady witaminy C, ale także pierwiastki mineralne.Dodatkowo pigwa charakteryzuje się dość wysoką zawartością pektyn i potrzebnych aminokwasów. A za jej specyficzny smak i aromat odpowiedzialne są aż 82 związki.
https://www.instagram.com/a.puchala.74/
https://www.instagram.com/elizaartsoul/
Co prawda, owoców pigwy nie należy spożywać na surowo – są twarde i kwaśne, stąd często nazywane są polską cytryną. Za to odpowiednio przyrządzone mogą być wykorzystane do wszelkich przetworów: dżemy, marmolady, powidła, nawet soki i nalewki. W postaci płynnej sprawdzą się przede wszystkim podczas grypy i przeziębienia. W tym przypadku poleca się sok na jej bazie lub herbatę.
Herbata z pigwą – jak przyrządzić?
Jako, że w surowej postaci pigwa nie jest jadalna, to można na jej bazie przyrządzić chociażby syrop do herbaty. Co prawda, w tej konkurencji przegrywa ona z cytryną, ale efekt smakowy jaki zapewnia jest tego warty. Tym bardziej, że sam przepis na syrop do trudnych wyzwań nie należy.
https://www.instagram.com/tea4fitlife/
Do jego przygotowania potrzebujemy oczywiście dojrzałej pigwy, cukru oraz wyparzonego słoika. Na ok. 1000 g owoców potrzeba ok. 300 g cukru. Pierwszym krokiem będzie umycie owoców, a następnie pokrojenie na większe części oraz pozbawienia gniazda nasiennego. Potem należy pokroić w cienkie plasterki lub słupki, które naprzemiennie umieszczamy w słoiku, dodatkowo przesypując warstwą cukru. i czekać do momentu wypuszczenia soku. W takiej konsystencji syrop może być już z powodzeniem dodatkiem do gorącej herbaty. Jednak warto pamiętać, aby napój nie był bardzo gorący, bowiem zawarta w syropie witamina C straci swoje właściwości.
Pigwa nie jest długo dostępna na bazarkach, dlatego warto zrobić solidne zapasy i zabrać się do przyrządzania nie tylko syropu, a także wszystkich innych smakołyków z jej wykorzystaniem.
Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/maw_reads/