Dziecko i Figura

Główna

Koniec herbaty z cytryną! Teraz pijemy ją z…

Nic tak nie umila jesiennych  wieczorów, jak towarzystwo gorącej herbaty z cytryną. Potrafi ona rozgrzać nawet największego zimnego drania i przy okazji poprawić nieco samopoczucie. Taki napój to już klasyk. Warto jednak czasem wprowadzić nieco odmiany i zamiast tradycyjnej cytryny sięgnąć po inny aromatyczny  dodatek. Co powiecie na pigwę? 

Pigwę zalicza się do tej samej rodziny, co nasze rodzime jabłka i gruszki. W okresie jesienno – zimowym   nie tylko przejmie ona z powodzeniem rolę cytryny i  nada niepowtarzalnego smaku, ale również zadba o naszą odporność. Niewątpliwie jest to  owoc, który w tym czasie powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety.  Zawiera nie tylko ogromne pokłady witaminy C, ale także pierwiastki mineralne.Dodatkowo pigwa charakteryzuje się  dość wysoką zawartością pektyn i potrzebnych aminokwasów. A za jej specyficzny smak i aromat odpowiedzialne są aż 82 związki.

Co prawda, owoców pigwy nie należy spożywać na surowo – są twarde i kwaśne, stąd często nazywane są polską cytryną. Za to odpowiednio przyrządzone mogą być wykorzystane do wszelkich przetworów:  dżemy, marmolady, powidła, nawet soki i nalewki. W postaci płynnej sprawdzą się przede wszystkim podczas grypy i przeziębienia. W tym przypadku poleca się sok na jej bazie lub herbatę.

Herbata z pigwą – jak przyrządzić?

Jako, że w surowej postaci pigwa nie jest jadalna,  to można na jej bazie przyrządzić chociażby syrop do herbaty.  Co prawda, w tej konkurencji przegrywa ona  z cytryną, ale efekt smakowy jaki zapewnia jest tego warty. Tym bardziej, że sam przepis na syrop do trudnych wyzwań nie należy.

Do jego  przygotowania potrzebujemy oczywiście dojrzałej pigwy, cukru oraz wyparzonego słoika. Na ok. 1000 g owoców potrzeba ok. 300 g cukru. Pierwszym krokiem będzie umycie owoców, a następnie  pokrojenie na większe części oraz pozbawienia gniazda nasiennego. Potem należy pokroić w  cienkie plasterki lub słupki, które naprzemiennie umieszczamy w słoiku, dodatkowo przesypując warstwą cukru. i czekać do momentu wypuszczenia soku.  W takiej konsystencji syrop może być już z powodzeniem dodatkiem do gorącej herbaty. Jednak  warto pamiętać, aby napój nie był bardzo gorący, bowiem zawarta w syropie witamina C straci swoje właściwości.

Pigwa nie jest długo dostępna na bazarkach, dlatego warto zrobić solidne zapasy i zabrać się do przyrządzania nie tylko  syropu, a także wszystkich innych smakołyków z jej wykorzystaniem.

Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/maw_reads/

 





  
Wyżej