Dziecko i Figura

Główna

Koniec herbaty z cytryną! Teraz pijemy ją z…

Nic tak nie umila jesiennych  wieczorów, jak towarzystwo gorącej herbaty z cytryną. Potrafi ona rozgrzać nawet największego zimnego drania i przy okazji poprawić nieco samopoczucie. Taki napój to już klasyk. Warto jednak czasem wprowadzić nieco odmiany i zamiast tradycyjnej cytryny sięgnąć po inny aromatyczny  dodatek. Co powiecie na pigwę? 

Pigwę zalicza się do tej samej rodziny, co nasze rodzime jabłka i gruszki. W okresie jesienno – zimowym   nie tylko przejmie ona z powodzeniem rolę cytryny i  nada niepowtarzalnego smaku, ale również zadba o naszą odporność. Niewątpliwie jest to  owoc, który w tym czasie powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety.  Zawiera nie tylko ogromne pokłady witaminy C, ale także pierwiastki mineralne.Dodatkowo pigwa charakteryzuje się  dość wysoką zawartością pektyn i potrzebnych aminokwasów. A za jej specyficzny smak i aromat odpowiedzialne są aż 82 związki.

https://www.instagram.com/a.puchala.74/

https://www.instagram.com/elizaartsoul/

Co prawda, owoców pigwy nie należy spożywać na surowo – są twarde i kwaśne, stąd często nazywane są polską cytryną. Za to odpowiednio przyrządzone mogą być wykorzystane do wszelkich przetworów:  dżemy, marmolady, powidła, nawet soki i nalewki. W postaci płynnej sprawdzą się przede wszystkim podczas grypy i przeziębienia. W tym przypadku poleca się sok na jej bazie lub herbatę.

Herbata z pigwą – jak przyrządzić?

Jako, że w surowej postaci pigwa nie jest jadalna,  to można na jej bazie przyrządzić chociażby syrop do herbaty.  Co prawda, w tej konkurencji przegrywa ona  z cytryną, ale efekt smakowy jaki zapewnia jest tego warty. Tym bardziej, że sam przepis na syrop do trudnych wyzwań nie należy.

https://www.instagram.com/tea4fitlife/

Do jego  przygotowania potrzebujemy oczywiście dojrzałej pigwy, cukru oraz wyparzonego słoika. Na ok. 1000 g owoców potrzeba ok. 300 g cukru. Pierwszym krokiem będzie umycie owoców, a następnie  pokrojenie na większe części oraz pozbawienia gniazda nasiennego. Potem należy pokroić w  cienkie plasterki lub słupki, które naprzemiennie umieszczamy w słoiku, dodatkowo przesypując warstwą cukru. i czekać do momentu wypuszczenia soku.  W takiej konsystencji syrop może być już z powodzeniem dodatkiem do gorącej herbaty. Jednak  warto pamiętać, aby napój nie był bardzo gorący, bowiem zawarta w syropie witamina C straci swoje właściwości.

Pigwa nie jest długo dostępna na bazarkach, dlatego warto zrobić solidne zapasy i zabrać się do przyrządzania nie tylko  syropu, a także wszystkich innych smakołyków z jej wykorzystaniem.

Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/maw_reads/

 





  
Wyżej