Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?

    2025-03-29

    Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną

    2025-03-29
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E
    • Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?
    • Prace domowe nie są już obowiązkowe. Co się zmieniło w polskich szkołach?
    • Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną
    • Mikrobiom jelitowy dziecka – fundament odporności i emocji. Co mówią najnowsze badania z 2025 roku?
    • Czy nadmiar zajęć dodatkowych szkodzi dzieciom? Balans między nauką a odpoczynkiem
    • Wychowanie przez sztukę – jak muzyka, teatr i plastyka kształtują osobowość dziecka?
    • Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»Koniec herbaty z cytryną! Teraz pijemy ją z…
    Główna

    Koniec herbaty z cytryną! Teraz pijemy ją z…

    Barbara SontagBarbara Sontag2019-11-062 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Nic tak nie umila jesiennych  wieczorów, jak towarzystwo gorącej herbaty z cytryną. Potrafi ona rozgrzać nawet największego zimnego drania i przy okazji poprawić nieco samopoczucie. Taki napój to już klasyk. Warto jednak czasem wprowadzić nieco odmiany i zamiast tradycyjnej cytryny sięgnąć po inny aromatyczny  dodatek. Co powiecie na pigwę? 

    Pigwę zalicza się do tej samej rodziny, co nasze rodzime jabłka i gruszki. W okresie jesienno – zimowym   nie tylko przejmie ona z powodzeniem rolę cytryny i  nada niepowtarzalnego smaku, ale również zadba o naszą odporność. Niewątpliwie jest to  owoc, który w tym czasie powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety.  Zawiera nie tylko ogromne pokłady witaminy C, ale także pierwiastki mineralne.Dodatkowo pigwa charakteryzuje się  dość wysoką zawartością pektyn i potrzebnych aminokwasów. A za jej specyficzny smak i aromat odpowiedzialne są aż 82 związki.

    https://www.instagram.com/a.puchala.74/

    https://www.instagram.com/elizaartsoul/

    Co prawda, owoców pigwy nie należy spożywać na surowo – są twarde i kwaśne, stąd często nazywane są polską cytryną. Za to odpowiednio przyrządzone mogą być wykorzystane do wszelkich przetworów:  dżemy, marmolady, powidła, nawet soki i nalewki. W postaci płynnej sprawdzą się przede wszystkim podczas grypy i przeziębienia. W tym przypadku poleca się sok na jej bazie lub herbatę.

    Herbata z pigwą – jak przyrządzić?

    Jako, że w surowej postaci pigwa nie jest jadalna,  to można na jej bazie przyrządzić chociażby syrop do herbaty.  Co prawda, w tej konkurencji przegrywa ona  z cytryną, ale efekt smakowy jaki zapewnia jest tego warty. Tym bardziej, że sam przepis na syrop do trudnych wyzwań nie należy.

    https://www.instagram.com/tea4fitlife/

    Do jego  przygotowania potrzebujemy oczywiście dojrzałej pigwy, cukru oraz wyparzonego słoika. Na ok. 1000 g owoców potrzeba ok. 300 g cukru. Pierwszym krokiem będzie umycie owoców, a następnie  pokrojenie na większe części oraz pozbawienia gniazda nasiennego. Potem należy pokroić w  cienkie plasterki lub słupki, które naprzemiennie umieszczamy w słoiku, dodatkowo przesypując warstwą cukru. i czekać do momentu wypuszczenia soku.  W takiej konsystencji syrop może być już z powodzeniem dodatkiem do gorącej herbaty. Jednak  warto pamiętać, aby napój nie był bardzo gorący, bowiem zawarta w syropie witamina C straci swoje właściwości.

    Pigwa nie jest długo dostępna na bazarkach, dlatego warto zrobić solidne zapasy i zabrać się do przyrządzania nie tylko  syropu, a także wszystkich innych smakołyków z jej wykorzystaniem.

    Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/maw_reads/

     

    herbata z cytryną kuchnia pigwa przepis syrokpigwowy
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Jak ograniczyć fast foody – Alternatywne przepisy na domowe, zdrowe wersje ulubionych dań

    2025-03-27

    Dieta eliminacyjna u dzieci – kiedy i jak bezpiecznie wprowadzać ograniczenia pokarmowe

    2025-03-27

    Jak radzić sobie z wybrednymi smakoszami? – Praktyczne techniki zachęcania dziecka do próbowania nowych potraw

    2025-03-27

    Jak zachęcić dziecko do picia wody?

    2025-03-26

    Pomysły na zdrowe wegetariańskie przekąski do szkoły dla dziecka

    2025-03-26
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DZIECKO

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    Czy twoje dziecko naprawdę potrzebuje suplementów witaminowych? A może wystarczy dobrze skomponowany talerz? W świecie,…

    Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?

    2025-03-29

    Prace domowe nie są już obowiązkowe. Co się zmieniło w polskich szkołach?

    2025-03-29

    Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną

    2025-03-29
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Dlaczego warto uczyć dzieci wdzięczności i jak to robić skutecznie?

    2025-03-29

    Prace domowe nie są już obowiązkowe. Co się zmieniło w polskich szkołach?

    2025-03-29

    Zdrowy sen u dzieci – jak stworzyć idealną rutynę wieczorną

    2025-03-29
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.