Niezwykłe odkrycie! Picie SOKU JABŁKOWEGO może opóźnić wystąpienie…
Według nowego badania, picie soku jabłkowego może opóźnić wystąpienie pewnej bardzo poważnej choroby…
Sok jabłkowy pomaga na…
Badanie, które zostało opublikowane w czasopiśmie „Journal of Alzheimer’s Disease” daje coraz więcej dowodów na to, że ludzie mogą podjąć pewne kroki w celu opóźnienia związanego z wiekiem pogorszenia funkcji poznawczych. W tym w niektórych przypadkach – symptomów towarzyszących chorobie Alzheimera.
Doktor Thomas B Shea z University of Massachusetts i jego zespół badawczy, przeprowadzili szereg badań laboratoryjnych. Wykazały one, że picie soku jabłkowego pomogło myszom osiągać lepsze wyniki niż normalnie w badaniach labiryntowych. Zapobiegło też spadkowi wydajności, który obserwowano w miarę starzenia się gryzoni.
Czytaj też: Codzienne spożywanie jabłek CHRONI PRZED…
Badanie
W najnowszym badaniu Shea i jego zespół wykazali, że myszy otrzymujące przez miesiąc ludzki odpowiednik 2 szklanek soku jabłkowego dziennie, wytwarzały mniej małego fragmentu białka, zwanego „beta-amyloidem”. Jest on odpowiedzialny za tworzenie „płytek starczych”, które znajdują się w mózgach osób cierpiących na chorobę Alzheimera.
Wyniki
Doktor Shea powiedział: „Odkrycia te dostarczają dalszych dowodów łączących żywieniowe i genetyczne czynniki ryzyka neurodegeneracji związanej z wiekiem i sugerują, że regularne spożywanie soku jabłkowego może nie tylko pomóc utrzymać sprawne i wydajne funkcjonowanie umysłu, ale może również być w stanie opóźnić pojawienie się kluczowych aspektów choroby Alzheimera i pomóc w opracowaniu nowych podejść terapeutycznych w leczeniu tej choroby”.
Czytaj też: Oto 14 produktów, które pomogą w osiągnięciu płaskiego brzucha!
Źródło: Indianexpress.com
Zdjęcia: Unsplash