Jak prawidłowo używać liści laurowych? Prosta i skuteczna metoda!
Liść laurowy to świetny dodatek do gotowania różnych potraw – od zup, przez sosy, po dania mięsne.
Jak wydobyć z niego niepowtarzalny smak?
Aby liść laurowy przyniósł nam maksymalne korzyści i smak, należy go umieścić w naczyniu na pięć do dziesięciu minut przed ugotowaniem i natychmiast po tym wyjąć.
Jest bardzo aromatyczny
„Jest to wystarczająco mocna przyprawa, dlatego należy ją dodawać do gorących dań, aby miała możliwość rozproszenia się” – wyjaśniają eksperci.
Dodają też, że jeśli pozostawimy liść laurowy w jedzeniu na dłużej, doda on naszemu daniu goryczy, którą nie każdy lubi.
Warto je stosować do marynat
Ponadto liście laurowe świetnie nadają się do marynat. Warto zaznaczyć, że przyprawa ta służy jako dobry środek antyseptyczny do żywności, dzięki czemu przetwory z liściem laurowym można przechowywać dłużej.
Wybór odpowiedniego liścia laurowego jest ważny. Należy wybierać równe, zielone i błyszczące liście. Pamiętajmy, że liście laurowe zapewniają naszym daniom wyjątkowy i bogaty smak i mogą ograniczyć konieczność użycia soli.
Czytaj też: Gordon Ramsay ujawnił sekret zrobienia IDEALNEGO makaronu al dente! Sęk tkwi w…
Każda odmiana liścia laurowego ma nieco inny smak. Liście laurowe mogą być używane świeże, suszone, mielone lub w całości. Istnieje wiele korzyści zdrowotnych i zastosowań liści laurowych, co czyni je popularnym ziołem do gotowania.
Liście laurowe dodają smaku popularnym potrawom, takim jak zupy, gulasze i inne pikantne potrawy. Główną zaletą liści laurowych jest to, że poprawiają one smak potraw bez konieczności dodawania niezdrowych przypraw..
Uważa się również, że liście laurowe mogą przynosić inne korzyści zdrowotne. Niektórzy przygotowują herbatę z liści laurowych, dodają liście laurowe do kąpieli lub miażdżą je i dodają je do kremu do twarzy. Liście laurowe były również używane przez niektórych w leczeniu raka, gazów, łupieżu i bólu stawów lub czyraków (w przypadku których liście laurowe były stosowane miejscowo na skórę). Jednak nie ma wystarczających dowodów naukowych na poparcie stosowania liścia laurowego w celu uzyskania tych korzyści. Istnieją ograniczone dowody sugerujące, że liść laurowy jest korzystny dla osób z cukrzycą typu 2.
Źródło: Verywellfit.com
Zdjęcie: Pixabay