Gordon Ramsay ujawnił sekret zrobienia IDEALNEGO makaronu al dente! Sęk tkwi w…

Znany brytyjski szef kuchni i gospodarz programu telewizyjnego Gordon Ramsay ujawnił sekret zrobienia idealnego makaronu al dente.

Jak ugotować idealny makaron?

Wiele osób ma problem z ugotowaniem idealnego makaronu. Albo jest on zbyt twardy, albo wręcz przeciwnie – rozgotowany. Jak przygotować idealny makaron al dente?

„Makaron zwykle jest niedogotowany lub rozgotowany. Nauczę cię, jak uczynić go doskonałym” – obiecuje w swoim filmiku na YouTube Ramsay.

Słynny szef kuchni radzi wziąć duży garnek, aby makaron miał wystarczająco dużo miejsca na równomierne zagotowanie, i napełnić go wodą. Następnie należy lekko posolić wodę, dodać odrobinę oliwy z oliwek i całość zagotować.

Czytaj też: Makaron instant – jak często można go jeść?

Kiedy dodajemy makaron?

Kucharz zaleca dodanie makaronu dopiero, gdy woda zacznie dobrze wrzeć. Podczas gotowania spaghetti radzi najpierw zanurzyć jeden koniec makaronu we wrzącej wodzie, a gdy zmięknie, włożyć resztę. Ramsay radzi, aby ściśle pilnować czasu gotowania.

Według niego stopień gotowości makaronu można określić palcami.

Czym jest „al dente”?

Al dente to makaron, który nie jest ani zbyt twardy, ani zbyt miękki.

„Jest po prostu ładny i lekko gęsty w środku. I na pewno nie chrupiący” – szef kuchni opisał idealny stan dania.

Kiedy makaron jest gotowy, Ramsay opróżnia wodę przez durszlak i doprawia makaron dużą ilością soli i pieprzu. Następnie dodaje łyżkę oliwy i całość miesza, żeby makaron się nie sklejał.

„Oto i on. Wspaniały makaron al dente” – podsumowuje szef kuchni.

„Doskonale ugotowane” – dodaje po spożyciu dania.

Przetestujecie jego sposób na idealny makaron?

Źródło: YouTube

Zdjęcie: YouTube

Komentarze

Komentarze