5 powodów, dla których warto jeść grzyby!

Niegdyś uważane za egzotyczny składnik, dziś są łatwo dostępne i stosowane w większości potraw, takich jak zupy, sałatki czy różne dania. Istnieje wiele rodzajów grzybów, które można spożywać i którymi można się delektować, takie jak pieczarki, shiitake, boczniaki lub prawdziwki.

Dlaczego warto jeść grzyby?

Większość odmian grzybów ma niską kaloryczność oraz dużo witaminy D i zdrowych przeciwutleniaczy. Uważa się, że w starożytnym Egipcie grzyby były zachowywane dla rodziny królewskiej, a starożytni Rzymianie uważali, że grzyby mogą dać siłę wojownikom.

Badanie przeprowadzone przez Departament Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie w Buffalo pokazało, że regularne spożywanie grzybów może mieć korzystny wpływ na kontrolę wagi i funkcje odpornościowe. Może być również przydatne w regulacji poziomu glukozy.

„Grzyby są doskonałe dla zdrowia, ponieważ mają liczne właściwości lecznicze. W Chinach do wytwarzania leków używa się niektórych odmian grzybów. Ganoderma (lakownica żółtawa) to rodzaj grzyba, który jest znany ze swoich właściwości leczniczych” – twierdzi dietetyk dr Simrana Saini z Delhi.

Oto 5 korzyści zdrowotnych grzybów

1. Pomagają kontrolować poziom cholesterolu

Grzyby są pełne chudego białka i zawierają znikomą ilość tłuszczu. Są doskonałym źródłem chityny i beta-glukanu, które pomagają kontrolować poziom cholesterolu. Wysoka zawartość białka pomaga spalić nadmiar cholesterolu i tłuszczu w organizmie. Pomaga też zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca, udar i miażdżyca.

2. Utrzymują zdrowie kości

Grzyby zawierają dużo wapnia, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym do utrzymania mocnych kości. Regularne spożywanie grzybów może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób kości, w tym osteoporozy, bólu stawów i innych zaburzeń związanych ze zwyrodnieniem kości.

3. Wzmacniają system odpornościowy

Spośród wielu przeciwutleniaczy obecnych w grzybach ergotioneina jest przeciwutleniaczem, który skutecznie chroni organizm przed wszelkimi wolnymi rodnikami. Grzyby zawierają również naturalne właściwości antybiotykowe i przeciwgrzybicze, które pomagają pozbyć się różnych infekcji. Obecność witaminy A, kompleksu witaminy B i witaminy C pomaga we wzmocnieniu układu odpornościowego.

Czytaj też: Grzyby – czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia?

4. Dobre dla diabetyków

Grzyby są doskonałym źródłem chromu, który pomaga w utrzymaniu poziomu cukru we krwi, dodatkowo kontrolując poziom insuliny, a zatem są super pożywieniem dla diabetyków. Są również ubogie w węglowodany i tłuszcze.

5. Pomagają w utracie wagi

Grzyby zawierają dużo błonnika, który pomaga w poprawie trawienia i kontrolowaniu metabolizmu.

Źródło: Food.ndtv.com

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze